Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förmedling av foder och strö

Hand som matar kor med gräs

Foto: Mostphotos

Många djurägare i länet och landet har för lite foder och strö inför vintern. Har du foder eller strö att sälja? Eller är du en av alla som söker exempelvis foder med ljus och lykta?

Årets växtodlingssäsong har varit minst sagt problematisk med torka på försommaren och mycket regn under sommar och sensommar. Det har på sina håll orsakat både brist på grovfoder och strö.

Sammanfattningsvis har många lantbrukare och djurägare det tufft med både foder- och strötillgång inför vintern.

Många vill hjälpa

På sikt är det viktigt att fler kan överlagra mer foder och strö för att klara svåra år, men i svåra lägen är det också viktigt att vi kan hjälpa varandra.

– Det är en pressad situation att inte ha foder till sina djur. För att underlätta för de som inte fått in tillräckligt med foder och strö till sina djur är det bra om de som har foder eller strö att sälja lägger in en annons till exempel på fodertipset, säger Sara Danvind vid Enheten för landsbygd och tillväxt, Länsstyrelsen Gävleborg.

Länsstyrelserna har haft möte med rådgivningsorganisationerna om vad som kan göras för att underlätta för lantbrukare med djur. Det som är mest angeläget just nu är att sprida information om var du kan köpa foder och strö och hur du som vill sälja foder eller strö kan hitta en köpare. Här följer därför några tips.

Fodertipset

Fodertipset.se är ett samarbete mellan Ekologiska Lantbrukarna, KRAV, LRF och Växa Sverige. Både säljare och köpare kan lägga upp kostnadsfria annonser som visar gröda, mängd, eventuell märkning och pris per kilo. Lägg in en annons om du har foder att sälja eller foder du vill köpa.

Startsida, Fodertipset Länk till annan webbplats.

Maskinringen

Maskinringen har ett brett kontaktnät och kan hjälpa medlemmarna att hitta säljare av foder och strö, både lokalt och i andra delar av landet. De förmedlar allt från hö, halm och ensilage till torvströ och kutterspån. Skulle det vara spannmål som saknas hjälper de till att förmedla även det.

Foder och halmförmedling, Maskinringen Länk till annan webbplats.

Biobränslekompaniet

Biobränslekompaniet är ett familjeföretag i Hälsingland som förmedlar lantbruksströ och biobränsle till Mellansverige och Norrland.

Lantbruksströ, Biobränslekompaniet Länk till annan webbplats.

Praktiska råd vid grovfoderbrist

Det finns flera praktiska råd och åtgärder som du kan vidta om du står inför en brist på grovfoder. Svenska foder har samlat flera bra råd vid grovfoderbrist på sin webbplats.

Bra råd vid grovfoderbrist, Svenska foder Länk till annan webbplats.

Även Växa Sverige har en samlingssida med tips vid en kritisk fodersituation samt råd om kort- och långsiktiga åtgärder vid foderbrist.

Foderbrist, Växa Sverige Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss