Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fokus på ekologisk mat under EKO-september 2023

På Tura gård i Järvsö har Sofia och Jonas Lindström satsat på ekologisk odling av kålväxter som de säljer i sin gårdsbutik och till vissa kommuner. Bild: privat

Under september månad lyfts ekologisk mat på olika sätt i hela Sverige genom kampanjen EKO-september. Det är trettio dagar med fokus på vinsterna med att välja ekologiskt och KRAV-märkt. I samband med detta uppmärksammar Länsstyrelsen Gävleborg en rad olika ekologiska lantbrukare i länet. På Tura gård i Järvsö har Sofia och Jonas Lindström satsat på ekologisk odling av kålväxter.

Sofia och Jonas Lindström började odla jordgubbar redan 2003 men gick senare över till grönsaksodling med fokus på kålväxter. Redan vid start valde de att odla ekologiskt och KRAV-certifiera sin odling, vilket de fortfarande gör. Grönsakerna säljs i närområdet via parets gårdsbutik samt olika skördemarknader. En del av grödorna säljs även till närliggande restauranger och till Ljusdal och Bollnäs kommun.

Varför är det viktigt för er och länet med ekologisk produktion?

– När vi ville börja lära oss om jordgubbsproduktion så slogs vi av hur mycket fokus som låg på besprutning i de kurser och information som vi tog del av. Det var ju odlingen vi var intresserade av. Vi ville inte heller sälja besprutade produkter till konsumenter och jobba i en miljö med bekämpningsmedel och konstgödsel, säger Jonas.

– Det känns bra i magen att odla utan bekämpningsmedel för en mer hållbar värld. Har man väl lärt sig att odla ekologiskt finns det ingen anledning att inte göra det, fyller Sofia i.

Varför är det viktigt att fortsätta med ekologisk produktion?

– För oss är det en konkurrensfördel att vara certifierade. Eftersom vi säljer det mesta direkt till konsument så känns det extra viktigt att vi verkligen kan stå för vår produktion. Certifieringen gör det enklare för konsumenter att lita på vår produktion och att den håller en viss standard, berättar Sofia och Jonas.

Har ni gjort något innovativt under åren för att utveckla företaget?

– Vi planerar att bygga upp en gårdsbutik till hösten med bättre kyl- och lagringsmöjligheter.
Nu när klimatet ändras rätt mycket behöver vi anpassa vår odling. Höstarna är mycket varmare vilket gör att kålen växer under längre tid, mer kylförvaring krävs och andra metoder för att förhindra spridning av skadeinsekter. Till exempel får kålfjärilen fler generationer nu när det är varmare höstar, säger Sofia och Jonas.

På gården i Järvsö odlas bland annat kål och broccoli. Bild: privat

Vad ser ni för utmaningar dels för er själva men också gemensamt för länet för att vi ska kunna öka den ekologiska produktionen?

– För oss grönsaksbönder kan det vara svårt att få tag i certifierat utsäde. Det är inte alla gånger ett utsäde man vill ha är certifierat och vägen till certifierat utsäde är snårigt, säger Sofia.

– Generellt är det nog många som blir avskräckta av de olika kontrollerna och avgifterna för certifiering.

Om ni var landsbygdsminister, vilka frågor skulle du driva?

– Jag skulle jobba med att öka självförsörjningsgraden i närområdet och nationellt. Att inte bygga på jordbruksmark är avgörande för vår möjlighet att öka självförsörjningsgraden säger Jonas.

– Att stimulera för fler aktiva brukare som kan odla på den mark som inte används idag vore bra, avslutar Sofia.

Arrangörer:

Bakom EKO-september står Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna, Sveriges Konsumenter och KRAV.

EKO-september är en kampanj som tagits fram för att bidra till mer information och en ökad kunskap om hur den ekologiska maten produceras och vad den bidrar till. Kampanjen vänder sig till konsumenter, lantbrukare, förädlingsföretag, dagligvaruhandel, grossister och alla som är intresserade av ekologisk mat.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss