Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fokus på ekologisk mat under EKO-september 2023

Robert Hedlund i Storvik har 120 mjölkkor som mjölkas med hjälp av mjölkningsrobotar. Bild: privat

Under september månad lyfts ekologisk mat på olika sätt i hela Sverige genom kampanjen EKO-september. I samband med detta uppmärksammar Länsstyrelsen Gävleborg ett flertal ekologiska lantbrukare i länet. En av lantbrukarna är Robert Hedlund i Storvik. Han har 120 mjölkkor som mjölkas med hjälp av mjölkningsrobotar.

På Robert Hedlunds gård i Storvik finns totalt 250 kalvar, kvigor och stutar. En stut är en kastrerad ungtjur eller oxe. 2017 gick gården över till ekologisk produktion och anslöts till då till KRAV.

Varför är det viktigt för dig och länet med ekologisk produktion?

– Det är bra för naturen och miljön helt enkelt. Skillnaden att bedriva mjölkproduktion ekologiskt jämfört med konventionellt är inte så stor på vår gård så 2017 bestämde vi oss för att vi driva den enligt ekologiska principer. För oss innebär det att djuren och naturen sköts så naturligt som möjligt. Vallodling fungerar mycket bra i ekologisk odling, säger Robert Hedlund.

Varför är det viktigt att fortsätta med ekologisk produktion?

– Det behövs för djuren, naturen och den biologiska mångfalden. När man lärt sig hur djuren och växtodlingen ska skötas så fungerar det bra, säger Robert.

Har du gjort något innovativt under åren för att utveckla ditt företag?

– Vi har investerat i en gödseltunna med ramp och flödesreglerare för att kunna sprida gödseln där den behövs bäst. Vi hyr en gödselbrunn på en gård 2 mil från gården. Där kan gödsel lagras och spridas ut på åkrarna långt från gården till våren när det är bäst att sprida ut den.

En torkanläggning byggdes 2022 och nu jobbar vi på att starta upp den. Då kan vi lagra egen spannmål till djuren. Ett test att odla solrosor till korna pågår och även ärtor i grönfodret, fortsätter Robert.

På gården i Storvik pågår ett försök att odla solrosor till korna. Bild: privat

Vad ser du för utmaningar dels för dig själv, dels gemensamt för länet för att vi ska kunna öka den ekologiska produktionen?

– Den minskade betalningen till lantbrukaren för mjölk och spannmål. Vi har även höga kostnader för livsmedelskontroller, lån och annat.

Om du var landsbygdsminister, vilka frågor skulle du driva?

– Att det produceras så mycket svensk mat som möjligt. Gynna det svenska lantbruket. Minska importen av mat och agera snabbare när det händer något som påverkar det svenska och lokala lantbruket, avslutar Robert Hedlund.

Arrangörer:

Bakom EKO-september står Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna, Sveriges Konsumenter och KRAV.

EKO-september är en kampanj som tagits fram för att bidra till mer information och en ökad kunskap om hur den ekologiska maten produceras och vad den bidrar till. Kampanjen vänder sig till konsumenter, lantbrukare, förädlingsföretag, dagligvaruhandel, grossister och alla som är intresserade av ekologisk mat.

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss