Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Fokus på ekologisk mat under EKO-september 2023

Michael Eriksson på Matjas gård i Hedesunda har äggproduktion med 300 värphöns. Foto: privat
Under september månad lyfts ekologisk mat på olika sätt i hela Sverige genom kampanjen EKO-september. Det är trettio dagar med fokus på vinsterna med att välja ekologiskt och KRAV-märkt. I samband med detta uppmärksammar Länsstyrelsen Gävleborg en rad olika ekologiska lantbrukare i länet. Michael Eriksson på Matjas gård i Hedesunda har äggproduktion med 300 värphöns.
Michael Erikssons gård är ekologisk och marken har varit ansluten till KRAV sedan 1989. Djuren anslöts till KRAV 1994.
Hönsen bor i ett hus som regelbundet flyttas till en ny plats med hjälp av en traktor. Då får de gå ut i en inhägnad där det finns gräs som de hittar insekter och annat gott i. Runt inhägnaden är ett högt stängsel så att inte rävar ska kunna ta sig in. När betet är slut är det dags för flytt. På gården finns även ett 40-tal dikor och kalvar.
Äggen säljs direkt till kund i gårdsbutiken och på REKO-ringar i Gävle. Du kan även hitta deras ägg på Bondens egna marknad. Köttet sälj i köttlådor via gårdsbutiken och även till slakteriet.
Varför är det viktigt för dig och länet med en ekologisk produktion?
– Det är en svår fråga, men samtidigt ett självklart val. Mina föräldrar intresserade sig tidigt för ekologisk produktion. Det känns naturligt och det är garanterat fritt från kemikaliska produkter.
Vi tycker det känns bra med giftfritt och gården passar för det. Vi tror på att det är viktigt med den naturliga ekologiska maten, säger Michael Eriksson.
Varför är det viktigt att fortsätta med ekologisk produktion?
– Ekologisk mat är bra och jag tror på ekologiskt produktion i framtiden, säger Michael Eriksson..
Har du gjort något innovativt under åren för att utveckla ditt företag?
– Vi byggde om den gamla ladugården och satte in liggbås till korna. Det blev mycket bra eftersom det går åt mindre strö och gödseln är lättare att ta tillvara. Sedan i vår finns ett nytt flyttbart hönshus och samtidigt fördubblades hönsbesättningen till 300 värphöns. Att utveckla företaget är, för oss, en ständigt pågående process, fortsätter Michael Eriksson..

Hönshuset på Michael Erikssons gård flyttas varje dag. Foto: privat
Vad ser du för utmaningar dels för dig själv, dels för länet, för att vi ska kunna öka den ekologiska produktionen?
– Jordbrukarstöden ger för lite skillnad mellan ekologisk- och konventionell produktion. Konsumenterna behöver förstå mervärdet av ekologisk produktion för då blir det lättare att sälja produkterna. I Gävleborgs län är vi ganska ganska duktiga på ekologisk produktion och det är positivt.
Om du var landsbygdsminister, vilka frågor skulle du driva?
– Självförsörjningen i landet och alla bidrag. Det borde vara ett mål att få bort bidragsberoendet för lantbrukarna och i stället få betalt för produkterna, avslutar Michael Eriksson.
Arrangörer:
Bakom EKO-september står Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna, Sveriges Konsumenter och KRAV.
EKO-september är en kampanj som tagits fram för att bidra till mer information och en ökad kunskap om hur den ekologiska maten produceras och vad den bidrar till. Kampanjen vänder sig till konsumenter, lantbrukare, förädlingsföretag, dagligvaruhandel, grossister och alla som är intresserade av ekologisk mat.

