Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fokus på ekologisk mat under EKO-september 2023

Jon och Anna Björs i Järvsö som bor på en släktgård från 1500-talet. De är anslutna till KRAV och bedriver ekologisk köttproduktion med dikor samt har ekologisk potatisodling. Bild: privat

Under september månad lyfts ekologisk mat på olika sätt i hela Sverige genom kampanjen EKO- september. Det är 30 dagar med fokus på vinsterna med att välja ekologiskt och KRAV- märkt. I samband med detta uppmärksammar Länsstyrelsen Gävleborg en rad olika ekologiska lantbrukare i länet. Först ut är Jon och Anna Björs i Järvsö som bor på en släktgård från 1500-talet.

Jon och Anna Björs är anslutna till KRAV och bedriver ekologisk köttproduktion med dikor samt har ekologisk potatisodling. Hälften av köttet som de producerar säljer de själva till konsumenter i form av köttlådor. Resten säljs via slakteriet. Den största delen av potatisen säljer de hemifrån, men den går även att köpa på Ica i Järvsö.

Varför är det viktigt för er och länet med en ekologisk produktion?

– För oss är det ett intresse, vi vill inte odla eller bedriva djurproduktion på något annat vis. Det finns även kunder som vill ha obesprutad mat. Ekologisk odling gynnar dessutom den biologisk mångfalden – på ekologiska gårdar finns det oftast fler arter av vilda växter, pollinerare och andra djur än på konventionella, säger Jon Björs.

Varför är det viktigt att fortsätta med ekologisk produktion?

– Det ekologiska lantbruket är lite mindre sårbart vid olika omvärldshändelser. Vi behöver visserligen diesel, men vi är inte beroende av att kunna köpa exempelvis gödningsmedel, fortsätter Jon.

Har ni gjort något innovativt under åren för att utveckla ert företag?

– Vi har inte gjort något revolutionerande, men vi kommer hela tiden på småsaker som förbättrar och underlättar. Vår son som snart är 19 år är intresserad av avel och hjälper till i arbetet med djuren, säger Jon.

På gården i Järvsö bedrivs ekologisk köttproduktion med dikor. Bild: privat

Vad ser ni för utmaningar dels för er själva dels för länet för att vi ska kunna öka den ekologiska produktionen?

– Fler måste köpa ekologiska produkter! Om det finns en marknad är det inga problem för lantbrukare att ställa om till ekologisk produktion. Ekologisk mat ska ha ett merpris, det vill säga en prisskillnad mellan ekologiskt och konventionellt i matbutikerna, men butikernas påslag måste vara rimligt. Klimatförändringarna är en annan stor utmaning, men de drabbar alla bönder, inte bara oss med ekologisk produktion, fortsätter Jon.

Om ni var landsbygdsminister, vilka frågor skulle ni driva?

– Livsmedelsproduktionen måste vara lönsam så att det finns svensk mat i både bra och dåliga tider. Det är viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv och inte bara tänka på mat när det är pandemi och krig. En annan angelägen fråga är bevarandet av jordbruksmark, avslutar Jon Björs.

Arrangörer:

Bakom EKO-september står Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna, Sveriges Konsumenter och KRAV.

EKO-september är en kampanj som tagits fram för att bidra till mer information och en ökad kunskap om hur den ekologiska maten produceras och vad den bidrar till. Kampanjen vänder sig till konsumenter, lantbrukare, förädlingsföretag, dagligvaruhandel, grossister och alla som är intresserade av ekologisk mat.

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss