Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Mykhailo Ishychkin berättar om livet som brandman i krigets Ukraina

Landshövding Per Bill,  Försvarsdirektör Jennie Berg och Mykhailo Ishychkin på Gävle slott

Landshövding Per Bill, Försvarsdirektör Jennie Berg och Mykhailo Ishychkin

Hur är det att vara brandman i ett krigshärjat land? Det vet Mykhailo Ishychkin från räddningstjänsten i Dnipro i Ukraina allt om. På onsdagen föreläste han om sina erfarenheter för länets räddningstjänster.

Den 6 september fick räddningstjänsterna i Gävleborg och delar av Uppsala en unik möjlighet att få höra Mykahilo Ishychkins berättelser om hur det är att vara brandman vid ett brinnande krig.

Mykhailo arbetar som chef vid enheten för civilförsvarsplanering på den statliga räddnings­tjänsten i Dnipro. Dnipro ligger i regionen Dnipropetrovsk i Ukraina, inte långt från kärnkraftverket i Zaporizjzja. Innan dess han har arbetat som brandman och räddnings­ledare vid CBRN-händelser och utbildare inom CBRN-skydd. CBRN står för kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot, något som Mykhailo har egna erfarenheter av.

Inbjudna till föreläsningen var representanter från räddningstjänsterna i Gävleborg och Uppsala. Att arbeta under krig är såklart utmanande. Men Mykhailo visade också ljusglimtarna i arbetet och berättade också hur vissa delar av organisationerna har stärkts i och med krigets utmaningar.

– Att få möjlighet att ta del av Mykahilo och erfarenheterna han har är ovärderligt, säger Jennie Berg försvarsdirektör vid Länsstyrelsen Gävleborg.
– I totalförsvarsplaneringen är det en sak att försöka föreställa sig ett krig. Men det är något helt annat att få höra berättelser om hur det faktiskt är, fortsätter Jennie.

Per Bill tar emot en ukrainskflagga av Mykhailo Ishychkin

Per Bill tar emot en ukrainskflagga av Mykhailo Ishychkin

Evenemanget är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Gävleborg och frivillighetsorganisationen Swedish Rescuers och hölls på Gävle slott.

Swedish Rescuers är en frivillighetsorganisation som funnits i 10 år och som funnits på plats i kriget i Syrien och som nu arbetar med att stötta Ukraina. Framför allt bidrar de med kompetens och utrustning till drabbade områden, bland annat en rad räddningsfordon. På plats för att berätta mer om organisationens arbete var Roger Westerlund, som också är en av de som bildade Swedish Rescuers.

– Det var faktiskt Mykhailo själv som försiktigt frågade om han kunde få komma till Sverige för att få berätta om sina erfarenheter, men också för att få höra hur den svenska räddningstjänsten är organiserad, säger Roger Westerlund.

Besöket är ett erfarenhetsutbyte som går åt båda håll. Men att lämna Ukraina mitt under pågående krig har inte varit helt lätt för Mykhailo.

– Eftersom han är i krigsför ålder får han egentligen inte lämna landet. Vi har varit tvungna att söka flera tillstånd för att göra detta möjligt. Eftersom Mykhailo tagit hand om oss i Swedish Rescuers så bra när vi har varit på plats i Ukraina så blev det här ett sätt att få göra något bra tillbaka från vår sida, avslutar Roger Westerlund.

Efter föreläsningen besökte Mykhailo Ishychkin och Swedish Rescuers Gävle brandstation för ytterligare erfarenhetsutbyte.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss