Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kungaparet besökte Gävleborg

Kungaparet anländer till Gävle med tåg och välkomnas av åskådare

Kungaparet anländer till Gävle med tåg och välkomnas av åskådare som ville hälsa på kungaparet. Foto: Clément Morin

Under måndagen besökte kungaparet Gävleborg och residensstaden Gävle som, dagen till ära, bjöd på sol. Under dagen fick kungen och drottningen ta del av ett fullspäckat jubileumsprogram som avslutades med ett besök på Drottningbron. Där fick kungaparet en lägesbild efter den senaste tidens regnoväder och dess konsekvenser.

Kungaparet anlände i kungavagn till Gävle

Under guidning av Järnvägsmuseets museichef Robert Sjöö och i sällskap av länsråd Veronica Lauritszen anlände kungaparet med tåg till Gävle central. Under färden från Järnvägsmuseets område till Gävle central berättade Robert Sjöö museets verksamhet, samt presenterade kungavagnen och loket. På centralstationen möttes Kungaparet av landshövding Per Bill med fru Louise Bill. Drottningen fick ta emot blommor som lämnades över av Elisabeth Edelbrock, tio år.

Kungaparet hälsas välkomna av Robert Sjöö och länsråd Veronica Lauritzsen.

Kungaparet hälsas välkomna av Robert Sjöö och länsråd Veronica Lauritzsen. Foto: Clément Morin

Lunch på residenset

Efter besök på Länsmuseet Gävleborg och byggarbetsplatsen för Agnes kulturhus var det dags för lunch på Gävle slott. Där deltog ett trettiotal inbjudna gäster från länets kommuner och representanter från bland annat näringsliv och idrottsvärlden. Lunchgästerna fick njuta av en kombination av Gästriklands och Hälsinglands landskapsmåltider, en meny med råvaror från hela länet komponerad av Hans-Erik Holmqvist.

Rätterna som serverades under lunchen har tagits fram av MatVärden. Menyn ska spegla Gästrikland och Hälsingland och landskapens speciella förutsättningar. MatVärden arbetar för att alla ska kunna kunna ta del av den mat och dryck som produceras i regionen och att livsmedelsproduktionen ska öka i både volym och kvalitet.

Drottning Silvia och landshövding Per Bill i samtal under lunchen.

Drottning Silvia och landshövding Per Bill i samtal under lunchen. Foto: Clément Morin

Bild på dukningen vid lunchen.

Dukningen vid lunchen hade gjorts med omsorg. Foto: Katarina Borg

Förrätt från Hälsingland – tunnbrödets faser

Glöhuppa med jästsmör, tunnbröd med ”surströmming” av syrade grönsaker och sotad strömming, tunnbrödschips med lammsylta och lambetta.

Varmrätt – Gästriklands rika sjö

Abborre, havtornsemulsion med granskott. ”Kålbulle” toppad med kål och svamp

Dessert – rabarber och oväntade smaker

Choklad med smak av kaffe från Gevalia och Mackmyra Svensk Whisky. Rabarber från Rabarberbyrån. Kaffe på maten från Café Sarria.

Publikt evenemang på Gävle stortorg

Efter lunch var det dags för det publika arrangemanget på stortorget i Gävle som arrangerades av Gävle kommun. Kungaparet anlände tillsammans med landshövding Per Bill och fru Louise Bill och möttes upp av bland annat kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S) och biträdande kommundirektör Katarina Stistrup.

Landshövding Per Bill var värd för länsbesöket och i sitt tal på torget berörde han både länets matkultur, entreprenörskap och innovation. Vidare hölls även tal av H.M. Konungen samt Åsa Wiklund Lång.

Eftermiddagen bjöd även på musikinslag av bland annat Hemvärnets musikkår Gävleborg, Britta Bergström och Ingrid Fröderberg med medföljande pianist Sverker Magnusson samt dans med hiphop-gruppen DNA.

Landshövding Per Bill talade på Gävle stortorg.

Landshövding Per Bill talade på Gävle stortorg. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

 

Ers majestäter! Gävleborgare och besökare som samlats här på torget idag för att fira Hans Majestäts 50 år som Sveriges regent. Det är med stor glädje som vi hälsar Kungaparet välkomna till Gävleborgs län och residensstaden Gävle.

Vi är många som har längtat efter den här dagen där vi får visa vår uppskattning för det arbete du som statschef gjort under de senaste 50 åren och fortfarande gör. Det här besöket planerades ju från början till februari men sköts fram till idag. Men den som väntar på något gott, nu står vi äntligen här.

50 år på tronen – ingen monark har innehaft ämbetet så länge i vårt land. Vi i Gävleborg är glada och tacksamma över att vi får fira detta med Kungaparet här idag.

Med det önskar jag ers Majestäter varmt välkomna till Gävleborg – låt firandet fortsätta!

Utdrag ur landshövding Per Bills tal på Gävle stortorg

Bild som visar publiken

Många åskådare hade samlats på Gävle stortorg. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Samtal om höga flöden och dess påverkan på länet

Dagen avslutades med ett besök på Drottningbron i centrala Gävle där Länsstyrelsen Gävleborgs försvarsdirektör Jennie Berg och biträdande försvarsdirektör Malin Eriksson tog emot kungaparet. Syftet var att ge kungen och drottningen en lägesbild efter den senaste tidens regnoväder och dess påverkan på stora delar av länet och våra vattendrag.

Kungaparet fick även ta del av information och se bilder från påverkan och incidenter som påverkat länet.

Länsstyrelsen Gävleborgs medarbetare gav kungaparet en lägesbild om konsekvenserna av den senaste tidens regnväder och höga flöden.

Länsstyrelsen Gävleborgs medarbetare gav kungaparet en lägesbild om konsekvenserna av den senaste tidens regnväder och höga flöden. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Flicka lämnar över blombukett till drottningen

Kungaparet hälsas välkomna av landshövding Per Bill med fru Louise Bill. Blommor överräcktes vid ankomsten till Gävle centralstation av Elisabeth Edelbrock, tio år. Foto: Clément Morin

Kontakt

Sofia Rohlin

Kommunikationschef

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss