Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen hyllade människans mångfald vid invigningen av Gävle Pride

Landshövding Per Bill tillsammans med Lotta Lagnander, Gävle Prides ordförande, vid invigningen av Gävle Pride 2023.

Den 17 augusti firade vi Gävles mest kärleksfulla dag i samband med att Gävle Pride invigdes. På plats i Kvarnparken var landshövding Per Bill som belyste vikten av frihet att forma sitt eget liv och älska den som hjärtat väljer.

Årets invigning inleddes med välkomsttal av Gävle Prides ordförande Lotta Lagnander. Enligt tradition invigdes sedan Gävle Pride av landshövding Per Bill. I år för sjunde gången.

– Årets tema är queer - människans mångfald. För mig symboliserar Pride kärlek och frihet.
Frihet att forma sitt eget liv. Mångfald är väl ett härligt ord!? Att vi tillsammans representerar en blandning av olikheter och egenskaper som finns mellan människor med olika klass, kön, ålder eller etnisk bakgrund. Men också att inte behöva identifiera sig med än den ena, än den andra normen om kön, sexualitet eller relationer, sade landshövding Per Bill.

Länsstyrelsen Gävleborg är en plats för alla

Länsstyrelsen Gävleborg är HBTQI-certifierade sedan flera år. Vi arbeter kontinuerligt med dessa frågor för att kunna vara uppdaterade och ligga i framkant.

Detta stärker oss som myndighet och vi får välutbildade medarbetare som bidrar till förutsättningar till ett dynamiskt och växande Gävleborg där alla ska känna sig välkomna och uppskattade.

Det långsiktiga arbetet med HBTQI-frågorna behöver fortsätta. Några av de tendenser som många upplever i samhället idag, är till exempel inskränkningar på HBTQ-personers rätt att delta i debatten och minskade utrymme för HBTQ-aktivism.

– Att uppmärksamma denna dag är ett viktigt ställningstagande. Mänskliga rättigheter omfattar alla och det är viktigt att vi fortsätter arbetet för acceptans och inkludering och att alla ska få ha friheten att forma sitt liv och älska den de vill. Ytterst handlar det om att värna demokratin och alla människors lika värde, fortsatte landshövdingen.

Gävle Pride 2023

Programmet för Gävle Pride 2023 bjuder på en mängd roliga och intressanta programpunkter som går att ta del av, antingen digitalt eller på plats där aktiviteter äger rum.

Mer information finns på Gävle Pride. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Om HBTQI

Hbtqi är ett samlingsnamn och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som identifierar sig som queer eller intersexperson. Hbtqi-rörelsen samlar personer inom hbtqi-spektrat och värnar om deras rättigheter och intressen.

Homosexualitet och bisexuallitet handlar om sexuell läggning, medan trans handlar om könsidentitet och queer kan beröra både och. Intersexualitet eller intersex handlar om kroppens funktioner kopplat till en normsyn på könskategorier. Hur ens sexuella läggning och könsidentitet ska definieras bestäms helt utifrån en själv.

Vad betyder de olika begreppen?

  • Homosexuell är en person som blir attraherad av eller kär i personer av samma kön.
  • Bisexuell är en person som blir attraherad av eller kär i en person oavsett om denne är man eller kvinna.
  • Transperson är ett samlingsnamn för olika könsidentiteter. En som definierar sig som transperson kan, oavsett biologiskt eller juridiskt kön, uppfatta sig som man, kvinna, både man och kvinna eller inte identifiera sig som något av detta. Transpersoner kan liksom andra vara homosexuella, bisexuella eller heterosexuella.
  • Queer har flera olika betydelser. Det kan användas som en identitet och då stå för en önskan att slippa identifiera sig och en önskan att ifrågasätta könsnormer. Queer är även ett begrepp som kan beskriva ett kritiskt förhållningssätt till normer och då både handla om kön och sexuell läggning.
  • Intersexperson eller intersexualitet syftar till personer som har en intersexvariation. Intersexvariation beskriver ett medfött tillstånd i vilket könskromosomerna, könsskörtlarna eller könsorganens utveckling är atypisk. Intersex kan en person välja att kalla sig och kan vara kvinna, man eller ickebinär.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss