Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Minskad budget för skyddade områden

Vindskydd och eldplats

Sommaren är här och det är många som besöker våra nationalparker och naturreservat. I flera av våra skyddade områden kommer vi att minska på servicen. Vi planerar för att köra ut ved till alla våra eldplatser i år men kommer att ta betalt för den i de områden där vi ser att det går åt mycket. Den minskade servicen är en anpassning till den statliga naturvårdsbudgeten som har minskat kraftigt.

Först ut är Färnebofjärdens nationalpark för att sedan fortsätta med Hamra nationalpark och några av naturreservaten i länet. Den som vill göra sig en värmande brasa får swisha 40 kronor per famn (cirka 10-12 vedträn). Besökaren kan också betala vid besökscentret naturum Färnebofjärden i Gysinge.

– Vi har i år fått betydligt mindre resurser än tidigare år. Därför behöver vi prioritera vilka insatser vi kan genomföra i våra naturreservat. Vi hoppas att besökarna har förståelse för detta och att vi tillsammans kan hjälpas åt, till exempel genom att vi behöver ta betalt för ved, säger Rie Stagegaard, enhetschef för skötsel.

Att tänka på

  1. Håll koll om det är eldningsförbud - Som privatperson har du ett eget ansvar att inte orsaka bränder. Håll koll på var det är eldningsförbud med hjälp av Länsstyrelsens karttjänst.
    Länsstyrelsernas karttjänst om eldningsförbud Länk till annan webbplats.
  2. Som besökare är det bra att ha som vana att ta med egen ved. I båda nationalparkerna och i vissa naturreservat finns det ved utkört, men som besökare kan du inte räkna med att ved alltid finns på plats.
  3. Det är inte tillåtet att såga ner träd, bryta grenar eller liknande för att elda med om veden är slut.

Kontakt

Kommunikationsfunktionen

Skicka e-post till kommunikationsfunktionen

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss