Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Var med och fira Kungens 50 år på tronen

Bild på Kungaparet.

Foto: Peter Knutson/Kungliga Hovstaterna

I augusti får invånarna i Gävleborg tillfälle att fira Kungens 50 år på tronen. Den 21 augusti kommer Kungaparet till Gävle.

2023 är ett jubileumsår för Sverige. H.M Konungen, Carl XVI Gustaf, firar 50 år som kung och dessutom är det 500 år sedan som Gustaf Vasa valdes till Sveriges konung. Med anledning av jubileumsåret besöker Kungen och Drottningen samtliga 21 län i Sverige. Den 21 augusti kommer de till Gävleborg.

Kungaparet anländer med tåg till Gävle centralstation vid 10.30 och hälsas välkomna av värdparet landshövding Per Bill och hans fru Louise Bill. Även Hemvärnets musikkår är på plats och välkomnar Kungen och Drottningen till länet. Kungaparet går därefter i kortege till Länsmuseet Gävleborg där bland annat den regionala jubileumsutställningen ”Kungliga besök i Gävleborg - 50 år på tronen” visas under ledning av museichef Hans Lindholm Öjmyr.

Landshövding Per Bill bjuder senare Kungaparet och specialinbjudna gäster från länet på lunch på Gävle slott. Lunchen speglar Hälsinglands och Gästriklands landskapsrätter och lokala råvaror.

Besöket avslutas med ett publikt firande på Stortorget där Gävle kommun står värd.
Gävle kommuns webbplats Länk till annan webbplats.

Mer information om programmet publiceras i augusti.

Här ser du kungaparet bäst - hållpunkter

Bästa möjligheten för allmänheten att se Kungaparet är när de anländer till Gävle centralstation, när de promenerar från Rådhuset till Stortorget och under det publika evenemanget. Preliminär tid för när Kungaparet anländer till Rådhustorget är 14.20. Gävle kommuns evenemang på Stortorget börjar klockan14.30. Bland programpunkterna finns Kungens jubileumstal, tal av landshövding Per Bill samt inslag av sång och dans med barn och ungdomar från Gävle.

Programmet i sin helhet

Tiderna är cirkatider.

10.30 Kungaparet anländer med tåg till Gävle centralstation och möter Gävleborgs invånare framför stationshuset.

10.45 Promenad från Gävle centralstation till Länsmuseet Gävleborg.

11.40 Promenad från Länsmuseet Gävleborg till byggarbetsplatsen
Agnes kulturhus.

12.30 Länslunch på Gävle slott för inbjudna gäster.

14.30 Publikt firande på Stortorget i Gävle. Kungaparet kommer att promenera från Rådhustorget till Stortorget med start 14.20. Evenemanget slutar 15.30.

15.45 Kungaparet anländer i bil till Alderholmen. Där får de en presentation av fyrskeppet Almagrundet och presentation av Gävle kommuns framtidsvisioner för stadsdelen.

16.40 Kungaparet träffar Länsstyrelsen Gävleborgs försvarsdirektör på Drottningbron som går över Gavleån i centrala Gävle. Kungaparet får en presentation av de konsekvenser som länet drabbats av med anledning av augustis ihärdiga regnande och höga vattenflöden.

17.00 Besöket avslutas.

Karta över centrala Gävle med platser utmärkta

Kortegekarta

För media

Ackrediteringspass tillhandahålls av Länsstyrelsen efter godkänd ansökan och måste av säkerhetsskäl bäras synligt under hela besöket.

Till medier som anmäler sig skickar vi, cirka en vecka innan 21 augusti, ett detaljerat program med tider och adresser samt information om ackrediteringspass. Ackrediteringen gäller inte vid lunchen på Gävle slott.

Senaste dag att söka ackreditering är onsdag 16 augusti klockan 15.00 Det görs via e-post till Länsstyrelsen Gävleborgs kommunikationschef Sofia Rohlin, se kontaktuppgifter nedan.
Ange namn, medieaktör, e-postadress samt mobiltelefonnummer.

För frågor rörande DD.MM. Konungen och Drottningen hänvisas till Kungl. Hovstaternas informationsavdelning: press@kungahuset.se.

Det Kungliga emblemet för Jubileumsåret 2023.

Kontakt

Sofia Rohlin

Kommunikationschef

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss