Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hitta ut i sommar

En person sitter och ser ut över ett forsande vattendrag.

Utsikt över Voxnan. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Det är sommarlov för skolbarnen och snart dags för de flesta att gå på semester. Då vill vi passa på att påminna om länets skyddade natur som kan vara en utmärkt plats för rörelse, upptäckarlusten och lite svalka.

I Gävleborgs län finns drygt 230 naturreservat och två nationalparker. Här kan du uppleva trolska skogar, vackert karga kustlandskap, fågelsjöar, utsiktsberg och vildmark.

Färnebofjärdens nationalpark

Naturrum vid Färnebofjärdens nationalparks öppettider:

  • 1-22 juni, onsdag-söndag klockan 11.00-16.00
  • Stängt midsommarafton
  • 24-30 juni, alla dagar 11.00-17.00.

Aktiviteter i naturrum

  • Mellan 21 juni-29 september kan du ta del av utställning "Våra ovälkomna gäster". De är en spännande och lärorik utställning om invasiva främmande arter.
  • Gå ut på humlejakten juni ut och leta reda på alla 14 humlor. Vid varje humla finns en bokstav som du sen ska forma till ett ord.
  • Under juni kan du även gå ut på en tipspromenad med frågor för både barn och vuxna.
  • Varje dag när naturrum är öppet kan du klockan 13.00 vara med på matningen av öringen inne i naturrum.
  • 2 juli klockan 15.30 - konsert med kulning, vallvisor och trolska polskor. Vi möts vid Färnebofjärdens nationalparks Huvudentré Nord, på Mattön, och håller konserten vid ett vindskydd i närheten. Kolbullar kommer finnas till försäljning för den som är hungrig.
  • Guidning och bekämpning av invasiva främmande arter i Färnebofjärden. Anmälan krävs, senast 2 juli till farnebofjarden@lansstyrelsen.se med namn och mobilnummer.

Färnebofjärdens nationalpark, Sveriges nationalparkers webbplats Länk till annan webbplats.

Utflyktstips i sommar

Längs vår läns kustremsa finns en hel del olika naturreservat att besöka. Vissa av dem erbjuder havsbad och andra en svalkande skog att gå i. Det finns även en hel del naturreservat i anslutning till sjöar eller vattendrag. Här kommer exempel på några av dem.

Långvind

I Långvinds naturreservat finns ett stort mångfald av växer och djur både på land och i vatten. Reservatet ligger cirka 13 kilometer sydost om Engånger. Stora delar av området utforskas bäst från vattnet, med kanot kan du ta dig till bland annat öar och skär som tillhör reservatet.

Norr om Långvinds naturreservat ligger Långvinds bruk med en historia från 1600-talet då ett järnbruk anlades för att producera järn.

Långvind

Limön

Ett självklart utflyktsmål för dig boende i Gävle med omnjed. Naturreservatet omfattar hela Limön och hit kan du ta dig med den dagliga båtförbindelsen eller egen båt.

Limön har kalkrika och urvallade jordar med mycket klappersten. Här finns en rad ovanliga fåglar och en ovanlig flora för Norrlandskusten, både i vatten och på land. Du kan promenera de 4,2 kilometrarna runt ön på en naturstig. Här finns tre badstränder du kan svalka dig vid.

Limön

Skatön

Vid Söderhamns skärgård hittar du Skatön. Skatön erbjuder en härlig upplevelse med lugn och harmoni i en unik skärgårdsmiljö. Skatberget är öns högsta punkt och här har du utsikt över de norra delarna av Söderhamns skärgård.

På ön finns även en badplats med allmän brygga, grillplats och miljötoa som sköts av Söderhamns kommun. Här finns det spännande växter såsom nattviol, kärrspira och näsrot. Du har möjlighet att se havsörn i området.

Skatön

Axmar

I havet utanför Axmar bruk finns det en spännande värld under vattnet. Under ytan i den steniga och grunda skärgården finns flera skeppsvrak med en historia att berätta. Några ligger grunt och kan ses från ytan, andra kräver sportdykarutrustning. Platserna är utmärkta med gula bojar i vattnet så du lätt hittar rätt.

Om du går den stora bruksrundan vid Axmar bruk kommer du in på leden "från stig till vrak". Det är en fin promenad genom skogen till Lenängesviken där du kan se ett vrak efter en pråm.

Axmar

Axmar bruk

Njut av vacker natur, Axmar bruks webbplats Länk till annan webbplats.

Hamra nationalpark

I Hamra nationalpark kan du lyssna till Voxnans brusande, vandra vid orörda myrar och lavbehängd gammelskog. Här finns det träd som är över 400 år gamla att skåda.

Om du vandrar längs Finnsmarksleden som börjar vid Los Hembygdsgård kommer du så småningom till Hamra nationalpark och Svartån. Längs med Svartån kan du bland annat se bäver (eller spår av dem) och mycket fin natur.

Hamra

Tips inför ett besök i en nationalpark eller ett naturreservat

  • Upptäck nya områden - fundera på om du kan välja ett annat område än det som är allra populärast. Ett bra tillfälle att upptäcka nya platser.

  • Olika regler i olika områden - kolla upp innan besöketvilka regler som gäller i det område du ska besöka. Skyddade områden kan ha speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.

  • Undvik en full parkering - välj ett annat naturområde om bilparkeringen är full eller fundera på om du kan cykla eller promenera istället för att ta bilen. En överfull parkering kan både vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal vid en nödsituation.

  • Förbered dig på att kunna sitta utomhus - det kan vara fullt i raststugan.

  • Planera för hur du ta hand om ditt skräp - ta med en påse för skräpet som att ta hem och slänga.

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss