Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen delade ut fanor

Under onsdagen delade landshövding Per Bill ut fanor till Järvsö hembygdsförening, Solberga skola samt till Vibyhyttans byalag.

Som ett led i att sprida användandet av den svenska flaggan delar Stiftelsen Sveriges nationaldag varje år ut ett antal fanor till föreningar och organisationer i landet. I år var det Järvsö hembygdsförening och Solberga skola som fick ta emot en fana samt Vibyhyttans byalag som fick ta emot en flagga av landshövding Per Bill.

Det var ett förväntansfullt sällskap som den 31 maj som besökte Gävle Slott för att under högtidliga former bli tilldelade fanor. Enligt traditionen är det landshövdingen som överlämnar fanorna till mottagarna under en ceremoni i samband med Sveriges nationaldag.

I år delades fanorna ut några dagar i förväg då landshövdingen är i Stockholm för annat firande på själva nationaldagen med anledning av att H.M Konungen, Carl XVI Gustaf, firar 50 år som kung och dessutom är det 500 år sedan som Gustaf Vasa valdes till Sveriges konung.

Det är Stiftelsen Sveriges Nationaldag som varje år delar ut fanor till föreningar och organisationer i hela landet. Fanor delas också ut av Kung Carl XVI Gustaf vid det officiella firandet av nationaldagen på Skansen i Stockholm den 6 juni.

Landshövding Per Bill delar ut en fana till Peter Berglund, Lotta Lindgren samt Gert Bagge från Järvsö hembygdsförening.

– Vi ska ta vara på Nationaldagen som ett sätt att hälsa nya medborgare välkomna, fira vårt land och våra grundläggande värden fred och frihet, demokrati och rättvisa, rätten till yttrandefrihet och respekten för mänskliga rättigheter. De har alla stor betydelse för hur vår framtid kommer att se ut och hur väl vi lyckas förena oss i utvecklingen av vårt land och världen i övrigt. Därför känns det bra att på det här viset få möjlighet att uppmärksamma vår fana och flagga och tre av alla våra duktiga föreningar, skolor och byalag i länet, Järvsö Hembygdsförening, Solberga skola och Vibyhyttans byalag, sa landshövding Per Bill.

Under ceremonin fick deltagarna även en guidad tur på Gävle slott och ceremonin avslutades i äkta svensk anda med fika.

Solberga skola, med rektor Mari Rickardsson, fick ta emot en fana av landshövding Per Bill. Den ska enligt uppgift användas redan på elevernas skolavslutning.

Per Wallsten, Barbara Wallsten och Hertha Wallsten från Vibyhyttans byalag tog emot en flagga från landshövdingen och den ska få pryda den nya flaggstången mitt i byn lagom till midsommarfirandet.

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss