Risk för skogsbrand i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förste vice talmannen besökte Gävleborg

Förste vice talman Kenneth G Forslund och landshövding

Vice talman Kenneth G Forslund på Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning.

På torsdagen besökte förste vice talman Kenneth G Forslund Gävleborgs län. Tillsammans med landshövding Per Bill gästade han bland Bessemerskolan i Sandviken, Högskolan i Gävle och Bonniers tidningsredaktion i Gävle för att lyfta riksdagens och demokratins roll igår, idag och imorgon.

När talman Andreas Norlén på grund av en förkylning tvingades ställa in sitt aviserade besök till Gävleborg fick förste vice talman Kenneth G Forslund med kort varsel möblera om i sin kalender och bege sig till Gävle. Något han såg väldigt positivt på.

-Vi fördelar länsbesöken mellan oss i talmansgruppen och det här blir ett bra genrep för mig inför mitt planerade besök till Västra Götaland om några veckor.

I år är det 500 år sedan Sverige lämnade Kalmarunionen och åter blev en självständig stat då Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523. För att uppmärksamma det och som ett led i riksdagens arbete med att berätta om vår demokrati ska talmannen och de vice talmännen under 2023 besöka åtta län där viktiga riksdagar hållits historiskt. Gävleborgs län är ett av dem där det i Gävle hölls riksdag 1792.

Fångade publiken med humor

Med inslag av en del Göteborgshumor höll vice talman Kenneth G Forslund föredrag först för studenter på Högskolan i Gävle och sedan för gymnasieelever på Bessemerskolan i Sandviken. Och med sina humoristiska inslag fångade han åhörarna när han guidade dem genom historien, nuet och en tänkbar framtid.

Eleverna i Sandviken passade på att ställa frågor om Natoprocessen, hur arbetslösheten ska motverkas och vilken utbildning som krävs för att vara talman.

-Det finns inga formella krav på utbildning. Men är det en sak jag vill skicka med er så är det att se till att ni får en avslutad utbildning, konkurrensen om jobben i dag är hård och de som saknar formell utbildning har det svårare, säger Kenneth G Forslund.

Förste vice talman Kenneth G Forslund och landshövding Per Bill

Vice talman Kenneth G Forslund och landshövding Per Bill besöker Gevalia.

Uppskattat besök av elever

På Bessemerskolan fortsatte samtalet mellan vice talmannen, landshövdingen och eleverna över lunchen. På frågan om vad de tyckte om besöket svarade en elev i årskurs två på samhällsvetenskapsprogrammet:

-Det var intressant, det är alltid roligt att få besök från riksdagen.

Innan delegationen lämnade Sandviken gjordes ett kort stopp för ett samtal med politiker och tjänstemän om hur de tre kommunerna Sandviken, Hofors och Ockelbo samarbetar och utvecklas tillsammans inom ramen för Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltningea.

Medias viktiga roll

Tillbaka i Gävle fortsatte dagen med ett studiebesök på Bonnier News Locals redaktioner. Där mötte vice talmannen och landshövdingen ledarskribent Karin Bergkvist, redaktionschef Per Bäckström och chefredaktörerna Katarina Ekspong och Jacob Hilding för ett samtal om demokrati och mediernas viktiga uppdrag. Ett ämne som berördes var hur hat och hot riskerar att påverka både journalistik och myndighetsutövning och hur sociala medier påverkar utvecklingen.

Förste vice talman Kenneth G Forslund och landshövding Per Bill samtalar

Vice talman Kenneth G Forslund, Katarina Ekspong, Per Bill, Jacob Hilding Karin Bergkvist samtalar på Bonnier News Local.

Invigning av utställning

Innan dagen avslutades med middag på Gävle slott för några av dem som varit involverade under dagen invigde vice talmannen affischutställningen ”Riksdagen under 500 år” i Gävle slotts konferensvåning. Utställningen ger en inblick i hur riksdagens roll och arbetsformer har utvecklats under de senaste 500 åren – från riksmötet i Strängnäs 1523 till dagens moderna parlament. Utställningen kommer att finnas på Gävle slott fram till 31 maj. Länets mellanstadieklasser har bjudits in att boka besök av utställningen, den är inte öppen för allmänheten.

Förste vice talman Kenneth G Forslund klipper band

Vice talmannen klipper band, rektor Ylva Fältholm, HiG syns i bakgrunden.

Kontakt