Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Flera övningar i Pågående dödligt våld i länet

Polisbilar och brandbil står parkerad bredvid varandra

På torsdagsförmiddagen förra veckan mötte blåljuspersonal en kaosartad situation i stadsdelen Hemsta i Gävle. Det stod snabbt klart att situationen var allvarlig med många skadade och döda. Den här gången var det dock inte på riktigt utan en övning.

I samverkan med Polisen, Region Gävleborg, Gästrike räddningstjänst och Länsstyrelsen Gävleborg kunde övningen i Pågående dödligt våld (PDV) hållas torsdagen 27 april. Sedan samverkansarbetet mellan aktörerna inleddes 2019 har övning varit en självklar del i det fortsatta arbetet med hantering av PDV. Tyvärr har en praktisk övning inte varit möjligt på grund av flera olika faktorer, bland annat pandemihanteringen. Arbetet hittills har mest utgjorts av diskussionsforum och planeringsarbete för utökad samverkan.

– Det känns jättebra att vi äntligen kunde få till det här. Det är en sak att sitta tillsammans och prata om hur ett bra arbete mellan aktörerna ska se ut och ett helt annat att faktiskt får prova det rent praktiskt säger Stefan Sahlén, övningsledare på Länsstyrelsen Gävleborg.


170 elever från Polhemsskolan hade ställt upp som statister för att få en så verklighetstrogen övning som möjligt. Under övningen var eleverna mycket engagerade och ropade på hjälp och ryckte i blåljuspersonalen. Situationen blev bitvis mycket stressad, vilket också var meningen.
Efter att övningen blåsts av samlades aktörerna först i den egna organisationen och sedan tillsammans för att snabbt utvärdera händelseförloppet.

– Nu blir nästa steg att utvärdera insatserna ordentligt på hemmaplan och jobba vidare med de områden där vi ser att det behövs, avslutar Stefan Sahlén.

Samtidigt diskuteras PDV även i Bollnäs


På fredagen, dagen efter övningen i Gävle, besökte Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism och ansvarig för Skolsäkerhetsutredningen, och huvudsekreteraren Ulf Andersson en PDV-utbildning för Hälsingegymnasiet i Bollnäs.

Utbildningen är en satsning som pågått sedan 2018 som hittills involverat sex skolor och gymnasieskolor på fem olika orter runt om i länet. Arbetet med PDV är ett samarbete mellan Per-Åke Svensson, Enheten för samhällsskydd och beredskap och Nelli Kopola från enheten för socialhållbarhet som arbetar med brottsförebyggande frågor vid Länsstyrelsen Gävleborg. Utbildningarna har sedan genomförts i samverkan tillsammans med kommuner och Polisen.

Tillsammans med Polisen har Länsstyrelsen Gävleborg även arrangerat utbildningsdagar för rektorer och administrativ personal i Bollnäs och Söderhamn i frågor kring PDV. Den här gången med Nelli Kopola från Länsstyrelsen Gävleborg och kommunpolis Lana Pålsson.

– Det här arbetet är väldigt viktigt och vi blev såklart glada när Skolsäkerhetsutredningen blev intresserade av vårt arbete och tar chansen att följa med för att få höra hur personal tar till sig denna typ av information och vilka frågor de har, säger Nelli Kopola, regional samordnare för brottsförebyggande frågor vid Länsstyrelsen Gävleborg.

– Vi har sett ett stort informationsbehov från skolorna när det gäller PDV. Tyvärr finns det inte så mycket nationellt material. Därför känns det extra kul att vårt arbete med detta uppmärksammas, avslutar Nelli.

Kontakt