• Eldningsförbud i Gävleborgs län

    På grund av den höga brandrisken i skog och mark har Länsstyrelsen Gävleborg, i samråd med länets räddningstjänster, beslutat om eldningsförbud utomhus i hela Gävleborgs län. Eldningsförbudet gäller från och med fredagen den 9 juni klockan 11.00 tills vidare.   Due to the high fire risk in forest and land, the County Administrative Board of Gävleborg, in consultation with the county rescue services, has decided on a fire ban outdoors in the whole of Gävleborg County. The fire ban is valid from Friday, June 9 at 11 am until further notice.

Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stoppa kvarkan

Ett stiliserat "S" med hästhuvud. Text: Stoppa kvarkan 1-7 maj 2023.

Första veckan i maj uppmärksammar vi åter sjukdomen kvarka, en smittsam luftvägssjukdom som drabbar hästar och kan göra dem svårt sjuka. Drabbade stall behöver hållas isolerade under den ofta långa sjukdomsperioden, vilket kan orsaka stora problem för hästverksamheter.

Sverige deltar för tredje året i rad i kampanjen #Stoppa kvarkan. Syftet är att informera, diskutera och öka kunskapen om den smittsamma hästsjukdomen. I år är kampanjen inriktad på åtgärder som kan bidra till att minska risken för smittspridning.

Förebyggande åtgärder

För att skydda din häst mot infektion är det viktigt med förebyggande åtgärder. Att vara noggrann med hygienen, känna sin häst och veta vad den har för normaltemperatur och ha ett speciellt utrymme för nya hästar är exempel på bra grundåtgärder. Att vaccinera sin häst mot aktuell sjukdom kan också vara en viktig förebyggande åtgärd. Kontakta gärna din veterinär för en diskussion om och i så fall när det kan vara lämpligt att vaccinera hästen.

Stoppa kvarkan 2023 på Statens veterinärmedicinska anstalts webbplats Länk till annan webbplats.

Kampanjen har sitt ursprung i Storbritannien och i Sverige är det Statens veterinärmedicinska anstalt som organiserar kampanjen tillsammans med flera olika hästorganisationer.

Kontakt