Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skyddjakt efter skarv

Ägg i ett fågelbo

Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen Gävleborg har fattat beslut om skyddsjakt efter skarv i Gävle kommun.

Tillståndet för skyddsjakt gäller på öarna Rörmarsgrundet och Ytterriskan, Gävle kommun, och omfattar oljering av högst 2 200 ägg. Oljering innebär att äggen doppas i olja som täpper till porerna i ägget så att fostren inuti inte kan utvecklas. I beslutet finns en rad olika villkor, bland annat att minst 50 skarvbon ska lämnas orörda.

Syftet med skyddsjakt är att minska populationen för att minska skadan skarven gör på området. Trots att skyddsjakt har bedrivits under många år i länet har antal häckande individer inte minskat och påverkan på fisket är påtaglig. Skyddsjakt med skjutvapen är inte alltid lämplig i områden där det förekommer mycket båttrafik och det kan även störa andra arter.

– Skarven är den art som dominerar både på Rörmarsgrundet och Ytterriskan. Utifrån olika rättsfall bedömer Länsstyrelsen att den här metoden för skyddsjakt är lämplig på öarna. Länsstyrelsen har också tagit hänsyn till övrigt fågelliv och har därför tagit bort andra öar som var med i ansökan, säger vilthandläggare Marielle Cambronero.

Kontakt