Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Kickoff för potatisuppropet

Rebecka Wikström, projektledare för livsmedelsstrategin, Länsstyrelsen Gävleborg och Pirjo Gustavsson, LRF.
Potatisuppropet satte sin första potatis i Wij Trädgårdar 11 april och därmed är satsningen för länets livsmedelsförsörjning, civila beredskap och en riktigt bra knöl i gång.
Det har tidigare startats ett upprop för potatisen men Länsstyrelsen och Matvärden samt andra samarbetsaktörer har nu tagit tag i det igen. Det för att lyfta potatisen som en symbol för vår livsmedelsförsörjning och civila beredskap.
– Invigningen med alla våra samarbetspartners var väldigt mäktigt. Det är det som är speciellt att vi är så många i det här, säger Rebecka Wikström, projektledare för livsmedelsstrategin, Länsstyrelsen Gävleborg.
Dagen började med en potatisbuffé med flera olika rätter, sedan satte vice kommunstyrelseordförande Marit Rempling en potatis för att inviga potatisuppropet. Tanken är att alla sedan ska kunna följa potatisen och dess utveckling.
Från blomma till mat
Ingela Broström från Länsmuseet Gävleborg berättade om potatisens historia. Hur den kom till Sverige och användes från början som en prydnadsblomma.
– Det var en mycket intressant föreläsning. Extra spännande var det att få reda på vilken potatis som var den första potatissorten som man sådde i Sverige och att den fortfarande finns att köpa, säger Rebecka Wikström.
Pedagogisk odling
Wij Trädgårdar berättade om sitt samarbete med skolan i Ockelbo där barn i årskurs två får lära sig hur man odlar potatis. Potatisen har vävts in i ämnen som bland annat matematik och naturkunskap. Projektet går under namnet ”Från jord till bord”. Barnen fick känna sig delaktig och lärde sig om matproduktion.
En del av denna potatis hamnar sedan på tallriken hos skolbarnen i Ockelbo.
Potatispanelen
Dagens näst sista punkt på programmet var ett panelsamtal som handlade om potatisens roll i vår civila beredskap. Där pratade panelen om bland annat hur vi ska kunna öka produktionen i länet eftersom vi inte är självförsörjande på potatis. Samt även hur vi ska få in den lokala potatisen på länets restauranger.
– Det var väldigt intressanta frågor speciellt kring krisberedskap och alla i panelen var mycket kunniga i ämnet. Potatis fungerar bra att lagra, går snabbt att föröka och ger bra näring, säger Rebecka Wikström.
Dagen avslutades med en provsmakning av olika potatissorter så att det 50-tal som anmält sig till kick-offen verkligen fick känna skillnaden mellan potatis och potatis.
Deltagare i Potatisuppropet:
- MatVärden
- Länsstyrelsen Gävleborg
- LRF Gävleborg
- Studieförbundet Vuxenskolan
- ABF
- Slowfood Gästrikland
- Centrum för flexibelt lärande (CFL)
- Wij-trädgårdar.