Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hitta ut i påsk

Person som vandrar i en skog på en stig.

Det är snart påsk och vårsolen skiner. Vi vill passa på att påminna om att länets skyddade natur, kan vara en plats för motion, välmående, aktiviteter eller återhämtning.

I Gävleborgs län finns drygt 230 naturreservat och två nationalparker. Här kan du uppleva trolska skogar, vackert karga kustlandskap, fågelsjöar, utsiktsberg och vildmark.

Aktiviteter i naturum Färnebofjärden

Under påskloven håller naturum Färnebofjärden i Gysinge öppet. Då finns det möjlighet att prova på olika aktiviteter som till exempel att pyssla eller gå på äggjakt. Öppet varje dag lördag 1 april - söndag 16 april klockan 11-16.

 • Pyssla påskharar och påskkort
 • Gå på äggbildsjakt i utställningen
 • Hjälp vår tupp att få nya kläder
 • Gå vår tipspromenad och tävla om fina priser

I länken under Relaterad information kan du hitta mer information om aktiviteterna.

Utflyktstips i påsk

I norra delen av länet är det ännu mycket snö så många naturreservat går inte att nå. Nedan finns några tips på naturreservat i både Hälsingland och Gästrikland. På länsstyrelsens webbplats finns information om länets naturreservat. Se nedan under relaterad information.

Svartstensudden (Gävle)

När du kommer ut ur den skyddande skogen väntar dramatiska klippor och blankpolerade hällar vid havet. I Svartstensudden kan du promenera genom vacker hällmarkstallskog. Eller ta en paus med matsäcken och njuta av utsikten vid havet. Skogen och utsikten bjuder på fina naturupplevelser. Här finns också en eldplats med fin utsikt över havet.

Gysinge (Gysinge)

Gysinge naturreservat vid Nedre Dalälven är ett område med typisk dalälvsnatur. Älvens stränder kantas av lövskog och flacka älvängar som regelbundet översvämmas. Här finns också en naturpark med en tillgänglighetsanpassad naturstig. Granön är en tillgänglig del av reservatet. Ett ledstråk och tillgängliga bänkar finns längs med halva området.

På Granön finns en gammal engelsk park som anlades under brukstiden i Gysinge. Många europeiska trädslag har tidigare planterats i parken. Längs med öns naturstig kan du se och läsa mer om träden. Du kan även lyssna, via en QR-kod, på inspelningar om träden. Dessa inspelningar kan du också hitta här på hemsidan, se under Relaterad information.

Stora Bolleberget (Bollnäs)

Stora Bolleberget är ett mycket välbesökt friluftsområde som ligger nära Bollnäs tätort. Här finns ett spårsystem och ett välutvecklat nät av stigar, vindskydd och trätrottoar, som förvaltas av Bollnäs kommun. Bergets pampiga nordostbrant är den sydligaste fyndplatsen i landet för örten fjällbräckan.

Delar av Stora Bollebergets naturreservat är tillgängliga. En 1000 meter lång trätrottoar leder från parkeringen ända fram till den populära rastplatsen vid Bolletjärn. Ett besök vid bergets nordostbrant rekommenderas för den mer äventyrligt lagda.

Snäckens (Hudiksvall)

Där Enångersåsen slutar som en udde i havet ligger Snäckens naturreservat. I reservatet kan du promenera på stigarna eller rasta hunden. Eller ta en paus och blicka ut över havet. För att skydda de tunna moss- och lavtäcken som breder ut sig över den steniga marken är stigarna inhägnade. Havet, klapperstensfälten och den tallskogen bjuder på en fin upplevelse.

Snäckens naturreservat ligger 5 km söder om Långvinds bruk i Hudiksvalls kommun och omfattar 12 ha. Det finns gott om parkeringar här.

Kyrkön (Järvsö)

Kyrköns naturreservat gör sig bäst på våren, sommar och hösten. Den ligger på en tydlig rullstensås som löper ut i Ljusnan vid Järvsö. Trots att ön sedan länge påverkats av mänsklig aktivitet ger stora delar av reservatet en nästan urskogsartad känsla. Många tallar på ön är mer än 450 år gamla.

Längst ute på udden finns bord och bänkar för att vila eller inta din matsäck. Det finns gott om parkeringar vid Järvsö kyrka.

Tångberget (Gävle)

I Utvalnäs på Norrlandet hittar du Tångbergets naturreservat. Hit kan du ta bussen, cykla via gång- och cykelvägen som går parallellt med Bönavägen eller ta en liten avstickare från Norrlandets kustled.

Här kan du gå på någon av alla stigar genom området och få en känsla av gammal skog fast det är direkt intill bebyggelse och troligtvis nyttjat av människan ända sedan det steg upp ur havet. Det finns gravrösen och gamla inägomarker med stenmurar och odlingsrösen.

Tips inför ett besök i en nationalpark eller ett naturreservat

 • Upptäck nya områden
  Fundera på om du kan välja ett annat område än det som är allra populärast – ett bra tillfälle att upptäcka nya platser?

 • Olika regler i olika områden
  Kolla innan besöket upp vilka regler som gäller i det område du ska besöka. Skyddade områden kan ha speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.

 • Undvik en full parkering
  Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är full eller fundera på om du kan cykla eller promenera istället för att ta bilen. En överfull parkering kan både vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal vid en nödsituation.

 • Förbered dig på att kunna sitta utomhus
  Det kan vara fullt i raststugan.

 • Planera för hur du ta hand om ditt skräp
  Ta med en påse för skräpet och ta med den hem.

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss