Risk för skogsbrand i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Mer lokal potatis på våra tallrikar

Kokt potatis på en tallrik

Länsstyrelsen Gävleborg tillsammans med Matvärden och andra samarbetspartners väcker liv i Potatisuppropet igen. Det för att öka självförsörjningsgraden på potatis i vårt län.

Våren 2020 startade omställningsinitiativet Närjord i Söderhamn Potatisuppropet med syftet att öka vår matberedskap. Nu tar vi nya tag och drar i gång uppropet igen. Tillsammans är vi flera organisationer som vill lyfta initiativet högre än någonsin för att stärka vår civila beredskap i en orolig värld.

Varför ett potatisupprop?

Gävleborgs län är långt ifrån självförsörjande på mat. Potatis är en gröda som mättat hungriga magar i århundrade och den har så många goda egenskaper. Den går utmärkt att odla i vårt klimat och den är rik på järn, kalcium och c-vitamin.

– Idag ligger länets självförsörjningsgrad av potatis på 11 procent och genom Potatisuppropet vill vi synliggöra möjligheterna för en ökad produktion och konsumtion, säger Rebecka Wikström, ansvarig för Gävleborgs livsmedelsstrategi, Länsstyrelsen Gävleborg.

Att odla i sin kolonilott eller villaträdgård bidrar också till försörjningsgraden. All odling av potatis är bra, så länge man har koll på vilket utsäde som används och ser till att sjukdomar inte sprids vidare.

– Tillsammans kan vi öka efterfrågan och tillgång genom att handla av de lokala odlarna. Varje potatis räknas, säger Rebecka Wikström.

Starten på uppropet

Den 11 april, klockan 12.00-16.00 bjuder Länsstyrelsen och samarbetspartners in till uppstart av Potatisuppropet på Wij-trädgårdar.

Kontakt och anmälan till invigning:
Rebecka Wikström, Länsstyrelsen Gävleborg
rebecka.wikstrom@lansstyrelsen.se

Deltagare i Potatisuppropet:

  • MatVärden
  • Länsstyrelsen Gävleborg
  • LRF Gävleborg
  • Studieförbundet Vuxenskolan
  • ABF
  • Slowfood Gästrikland
  • Centrum för flexibelt lärande (CFL)
  • Wij-trädgårdar.

Kontakt