Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skyddsjakt efter skarv vid Gävleborgskusten

Fåglar i karga träd

Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt efter 1 900 skarvar längs Gävleborgskusten. Beslutet bygger på de skyddsjaktansökningar som inkommit till myndigheten de senaste månaderna, samtliga vars syfte är att förhindra allvarlig skada på fiske samt att skydda känsliga fiskebestånd.

Skarven har ökat i länet sedan den årliga inventeringen av skarv startade 2012. Många skarvar som letar efter mat på samma ställe kan ge stor skada på fiskbestånd och även på fiskares inkomst, något som både forskning såväl som lokal kunskap bekräftar.

– Vi ser att skarven fortsätter att öka i länet och gör därför bedömningen att skyddsjakt behövs för att förhindra ytterligare allvarlig skada, säger Emma Engvall, vilthandläggare, Länsstyrelsen Gävleborg.

Fyra jaktområden

Länets kust delas in i fyra delar med en utsedd jaktledare för varje område som har ansvar för samordning och rapportering av jakten.

Skyddsjakten får bedrivas från 15 mars till och med 15 maj. Samt från 1 augusti till och med 31 juli i år om kvoten inte skulle fyllas. Vid fasta och rörliga fiskeredskap samt inom fiskefredningsområden får skyddsjakten ske från 15 mars till och med 31 oktober. Länsstyrelsen har anpassat jaktområdena och jakttiderna för att minimera risken för att störa häckande fåglar och andra arter.

Länsstyrelsen anser att en skyddsjakt på 1 900 skarvar inte försvårar populationens gynnsamma bevarandestatus på regional eller nationell nivå.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss