Risk för skogsbrand i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Licensjakt efter lodjur 2023

Den 1 mars inleds årets licensjakt efter lodjur och pågår som längst till 31 mars. Totalt får 30 lodjur fällas i hela länet.

Den aktuella förvaltningsnivån för Gävleborgs län är 13 familjegrupper av lodjur, vilket motsvarar cirka 80 individer, och har beslutats av länets Viltförvaltningsdelegation. Lodjursstammen behöver regleras med hänsyn till risken för skador och negativa socioekonomiska effekter för boende och verksamma i länet. Länsstyrelsens målsättning med förvaltningen är att bibehålla en acceptans för rovdjuren och förvaltningen av dessa.

I beräkningen av årets tilldelning har Länsstyrelsen utgått från det senaste inventeringsresultatet från vintern 2021–2022, vilket var drygt 20 länsegna familjegrupper.

– Lodjursstammen har under flera år legat med marginal över länets förvaltningsnivå. Trots ett ökat jaktuttag under senare år har detta inte sänkt stammen. Ett uttag på 30 lodjur är en ytterligare ökning av uttaget i syfte att nå länets förvaltningsnivå, säger Simon Viklund, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Rapportera in fällt eller påskjutet djur

Du som tänkt jaga lodjur behöver ha läst länsstyrelsens beslut om licensjakt och vara införstådd med jaktens regler. För att höra återstående tilldelning eller rapportera fällt/påskjutet lodjur, ring: 010-225 11 99

Kontakt