Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Länsstyrelsen flaggar både med den ukrainska flaggan och Sverigefinnarnas flagga

Idag, den 24 februari, är det ett år sedan Rysslands invasion av Ukraina. Det är även Sverigefinnarnas dag. Länsstyrelsen har en central roll i arbetet med mänskliga rättigheter såväl nationellt som i länet, och vi ser därför att vi bär ett extra stort ansvar i att uppmärksamma dessa dagar.
Genom att flagga med den ukrainska flaggan vill vi visa vårt stöd för befolkningen i Ukraina och Ukrainas roll som en suverän och självständig stat. Kriget är ett hot, inte bara mot Ukraina och dess invånare, utan också mot fred, frihet och demokrati i vår del av världen.
– Kriget i Ukraina har haft en avsevärd påverkan på våra verksamheter. Men vi ser också att vi inte längre kan ta freden för given. Idag flaggar vi för att visa vårt stöd för alla ukrainska medborgare, säger landshövding Per Bill.
Sverigefinnarnas dag
Idag vill vi även uppmärksamma Sverigefinnarnas dag. Sverigefinnarna är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till cirka 700 000 personer, och en del av dem lever här i Gävleborg.
Utöver Länsstyrelsen ingår även Region Gävleborg och fyra av länets kommuner i det finska förvaltningsområdet: Gävle, Sandviken, Hofors och Söderhamn.
Den största nationella minoriteten i Sverige
Dagen har firats sedan 2011 och 2012 beslutade Svenska Akademien att den 24 februari i Akademialmanackan ska anges som Sverigefinnarnas dag. Beslutet grundar sig bland annat på att sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige. Att den 24 februari valts för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde mellan åren 1796 och 1875 och var en finländsk folklorist* och författare.
*den klassiska folkloristiken forskar i folkdiktning, folktro, sagor och sägner, folkmedicin och magi samt i ordspråk och gåtor. (källa: Humanistiska fakulteten, Helsingfors universitet)