Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets licensjakt efter varg är avslutad

Varg som går i snön

Foto: Mostphotos

Jakttiden för varg har löpt ut och därmed är årets licensjakt avlyst. I länet har totalt fem vargar fällts, två i jaktområde Tinäset och tre i jaktområde Ödmården/Mörtsjön.

Jakten startade den 2 januari och totalt fick 18 vargar fällas i de två utpekade jaktområdena. Länsstyrelsens beslut om licensjakt måste tas senast den 1 oktober och detta innebär att beslutet var baserat på information från förgående vinters inventering.

Förändrade förhållanden

Syftet med jakten var att tömma utpekade revir och därmed var tilldelningen anpassad utifrån hur läget såg ut i områdena året innan. Kort efter att beslutet fattades inleddes inventeringen av varg och Länsstyrelsen kunde tidigt konstatera att läget hade förändrats i de två utpekade jaktområdena.

I jaktområde Tinäset hade ett nytt revirmarkerande par ersatt den tidigare familjegruppen och i jaktområde Ödmården/Mörtsjön hittades endast DNA efter individerna i det revirmarkerande paret som även föregående år utgjorde reviret Ödmården.

Under jaktens andra dag fälldes båda vargarna i det nya revirmarkerande paret (reviret Stålbo) i jaktområde Tinäset. Både Länsstyrelsens fältpersonal och jaktledningen i området kunde efter det konstatera att det inta fanns några fler spår eller andra tecken på vargar kvar i området. Länsstyrelsen avlyste därför jakten i området den 9 januari 2023.

I jaktområdet Ödmården/Mörtsjön fälldes den sedan tidigare kända tiken i reviret Ödmården den 5 januari. Därefter hände ingenting förrän varg nummer två och tre fälldes den 12 och 13 februari. De två sista fällda vargarna har inte hunnit DNA-analyserats ännu och därmed är det fortfarande oklart vilka individer det rör sig om.

Information om de fällda vargarna finns i Rovbase databas Länk till annan webbplats.

Årets inventering

Just nu pågår årets inventering av varg, lodjur och järv och resultaten kommer att ligga till grund för kommande förvaltningsåtgärder. Alla som ser ett rovdjur eller dess spår kan hjälpa till i inventeringen genom att rapportera in observationen på skandobs.se, mobilappen Skandobs eller direkt via telefon eller mejl till länsstyrelsens personal.

Skandobs webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss