Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen Gävleborg och Dalarna avlyser vargjakten i Tinäset

Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Licensjakten i jaktområdet Tinäset som är delat mellan Gävleborg och Dalarna är nu avlyst då det saknas nya spår i jaktområdet.

Den 22 september 2022 beslutade Länsstyrelserna i Gävleborg och Dalarna om licensjakt efter varg i reviret Tinäset som är beläget söder om Storvik och som går in i båda länen Beslutet omfattade jakt efter 8 vargar. Som grund till beslutet låg kunskap om vargreviren inhämtad under föregående års (2021/2022) inventering. Enligt den inventering som genomfördes då fanns det en familjegrupp i området.

Länsstyrelserna har under pågående inventering kunnat kvalitetssäkra att två stationära vargar funnits i det beslutade jaktområdet. Hittills under licensjakten har två vargar fällts i jaktområdet och länsstyrelsen bedömer att det är de två vargar som funnits där under hösten och vintern. Jaktledningen i området och Länsstyrelsens fältpersonal vittnar om att det efter att de två vargarna fällts saknas nya spår i jaktområdet. Då reviret omges av andra revir finns en risk att vargar som inte tillhör det ursprungliga reviret vandrar in i området. Länsstyrelsen avlyser därför jakten.

­– Skulle det visa sig att det inte är de tidigare kända vargarna som fällts eller att vargar från det utpekade reviret uppehåller sig i området och det kan bekräftas genom DNA finns möjlighet att jakten kan återupptas, säger Simon Viklund, vilthandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Beslutet om att avlysa jakten har tagits efter dialog med jaktledningen i området.

I länets andra jaktområde, Ödmården/Mörtsjön, pågår fortsatt licensjakten efter varg. En av de tio tilldelade vargarna är fälld där.

Kontakt