• Eldningsförbud i Gävleborgs län

    På grund av den höga brandrisken i skog och mark har Länsstyrelsen Gävleborg, i samråd med länets räddningstjänster, beslutat om eldningsförbud utomhus i hela Gävleborgs län. Eldningsförbudet gäller från och med fredagen den 9 juni klockan 11.00 tills vidare.   Due to the high fire risk in forest and land, the County Administrative Board of Gävleborg, in consultation with the county rescue services, has decided on a fire ban outdoors in the whole of Gävleborg County. The fire ban is valid from Friday, June 9 at 11 am until further notice.

Risk för skogsbrand i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

John Sten visas på Gävle slott

Tre tavlor på en väggFörstora bilden

John Stens konstverk pryder väggarna på Gävle Slott

Nu tar kulturen åter plats på Gävle slott. När initiativet ”Kultur på Gävle slott” återupptas, efter ett oönskat avbrott på grund av pandemin, så är det konstnären och dekoratören John Sten som visas. Nästan på årsdagen för hans död så visas ett urval av konstnärens produktion mellan 1921 och 1922, i slottets salonger.

Syftet med utställningen är att fortsatt använda Gävle slott som en mötesplats för att främja kulturen i länet. Inspirationen kommer initialt från Karlstad där residenset har en hel sal vigd åt den populära akvarellkonstnären Lars Lerin.

En av de tidiga kubisterna inom svensk konst

John Sten, egentligen John Wettersten, föddes den 12 maj 1879 i Mekrossla, Njutånger i Hälsingland. Han var en svensk målare och en av de tidiga svenska kubisterna. Hans konstnärliga kvarlåtenskap testamenterades till Hälsinglands museum i Hudiksvall och utgör del av museets konstsamling.

Sten finns idag även representerad vid Nationalmuseum, Norrköpings konstmuseum och Göteborgs konstmuseum.

Urvalet som nu hängs på slottet i Gävle är från de två sista åren i John Stens liv då han enligt konstexperter hade hittat ”det” i sitt måleri. Visas görs även två exemplar av standardverket "John Sten" av Claes-Göran Forsberg samt några exemplar av katalogen "John Sten och Paris" från jubileumsutställningen som just nu pågår på Hälsinglands museum.

– Det viktiga för mig är att slottet ska vara en arena och mötesplats för hela samhället, inte minst för kulturen, för att främja länets kultur och dess utövare, säger landshövding Per Bill.

Konstnärer som håller hög klass

Tanken är att Gävle slott på årlig basis ska lyfta fram en Gävleborgskonstnär. Först ut, 2019, var Gunnar Greiber som var bosatt i Nordanstig och som i sitt testamente donerade över 1000 verk till sin hemkommun.

Utställningen med John Sten kommer inte ha några fasta öppettider utan visas i samband med andra tillställningar. Slottet besöks varje år av mellan 5 000–10 000 personer i samband med konferenser och andra möten.

Kontakt