Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Rekordstor insamling av björnspillning

Brunbjörn i skogen

Foto: Mostphotos

Under perioden 21 augusti - 31 oktober har en björnspillningsinventering genomförts i Gävleborgs län. Totalt har över 2650 spillningsprover samlats in.

Alla prover ska nu DNA-analyseras och sedan användas för att uppskatta hur många björnar det finns i länet.

– Det är imponerande att se hur gävleborgarna, med jägarkåren i spetsen, slutit upp och bidragit i inventeringen. Vi satte ett ambitiöst mål på 2 500 insamlade prover och att vi nått det med marginal är jättekul. Nu kommer vi få ett bra underlag till förvaltningen av björnstammen. Stort tack till alla som bidragit, säger Simon Viklund, handläggare på enheten för vilt, Länsstyrelsen Gävleborg.

Vad händer nu?

Spillningsproverna har skickats till Naturhistoriska riksmuseets laboratorium där DNA-analysen kommer göras. Resultatet blir en DNA-profil för varje prov. De prover som inte ger något resultat kommer att rensas bort. En del av dessa kan komma från annan djurspillning som av misstag samlats in. Med hjälp av DNA kan olika björnindivider särskiljas.

Inventeringsresultatet väntas i maj-juni 2023.

På www.rovbase.se kan du följa alla insamlade prover och se resultat när analyserna är gjorda Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss