Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skolsatsning i naturum Färnebofjärden

Personer som gör upp en eld på ett eldfat.

I Gysinge vid nedre Dalälven har du som skolklass möjlighet att känna, titta och uppleva naturen genom guidning eller roliga aktiviteter som är helt gratis. Du har även möjlighet att utforska bruksområdet som osar historia från tiden då järnet stod i centrum för bygden.

Något som alla kanske inte vet är att det finns aktiviteter och teman för barn ända från förskola upp till gymnasieklass vid Färnebofjärdens nationalpark. Allt går naturligtvis att knyta till läroplanen. Marie Melander jobbar på naturum Färnebofjärden i Gysinge och ansvarar för skolverksamheten. Naturum tillhör Länsstyrelsens verksamhet tillsammans med förvaltningen av nationalparken.

– Vi vill att skolklasser ska komma hit till naturum. Det finns flera aktiviteter och teman som vi anpassat efter olika årskurser. Med exempelvis temat mystiska kryp så kan skolbarn i årskurs 1–3 håva och leta efter vad som finns under ytan. I vår lektionssal finns sedan luppburkar så de kan se och undersöka vad de fångat in, säger Marie Melander.

Aktiviteten finns även tillgänglig för barn i årskurs 4–6. Då handlar det om att eleverna ska undersöka och upptäcka vad som finns, studera det de hittat och att sen presentera det djur de hittat. Syftet är att flera delar i läroplanen ska täckas in och att det ska bli en rolig och givande dag för alla.

– Skolorna ska känna en mening med att komma hit och kunna förlägga delar av sin undervisning ute i naturen.

Bred variation av aktiviteter

Ett helt nytt tema för skolklasser att jobba med i år är friluftsliv. Det handlar om att lära sig göra upp eld och släcka den. Eller att lära sig hur ett stormkök fungerar.

– Det går med fördel bra att kombinera temat med matlagning utomhus. Eleverna får även lära sig om vad allemansrätten innebär samt att det finns andra starkare regler för skyddade naturområden såsom nationalparker.

Naturhäftet är ett annat tema där klassen går en vandring och eleverna får med sig ett häfte med frågor och uppgifter. Det handlar om nationalparken och att vara rädd om och skydda vår natur.

– Vill klassen hellre gå en guidad tur finns det även möjlighet till detta. Då kan gruppen en få en kortare guidning inne av vår utställning i naturum, eller en kortare introduktion utanför. Vid insektsrestaurangen Nectar lounge kan eleverna få en guidning om pollinering och insekter. Det är något helt nytt tema från i år.

Ute i nationalparken finns möjligheter för skolklasser att få en guidad tur på cirka en timme.

Bilder på djur i ett klassrum

På egen hand

Skolor har även möjlighet att komma till Gysinge och göra saker på egen hand. De kan låna naturums lektionssal med tillhörande utrustning eller kanske gå en vandring längs Granön som ligger ett stenkast bort. Det finns möjlighet att äta sin lunch ute i naturen vid iordningfärdigställda eldplatser med ved i området. Det finns alltid en ny tipspromenad varje månad.

Bruksmiljön i Gysinge är mycket vacker att titta på och det finns mycket historia i området att studera bland annat från flottningen. Det finns en ruin efter en masugn bevarad som användes för att framställa råjärn när bruket var aktivt. Du kan även se ruinen av en gammal kvarn samt de gamla brofästena ute i älven. Under de varmare årstiderna finns möjlighet till bad. Som lärare har du möjlighet att koppla besöket till flera olika mål i läroplanen och involvera många olika skolämnen.

– Vi hoppas att många lockas att hit på en utedag fylld med aktiviteter. Det går även bra att komma med egna önskemål om aktiviteter. Varmt välkomna ut, avslutar Marie Melander.

Person som tittar på fiskar genom en tub.

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss