Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Odla för krisberedskapens skull – ett evenemang öppet för alla

166 kg grönsaker behövs för att livnära en person i ett år. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg
Under onsdagseftermiddagen fick Länsmuseets gäster möjlighet att lära sig mer om odling och mat inom krisberedskap. Evenemanget är ett av många som arrangeras under den pågående krisberedskapsveckan. Deltagarna fick bland annat veta hur man kan ta hand om grödor på bästa sätt och vilken mat som finns att hitta i naturen.
Hur mycket mat måste du måste odla för att klara dig en månad? Vad kan man äta i skogen och hur ska du kunna ta hand om dina grödor om det blir strömavbrott?
Det här var några av de frågeställningar som besvarades under onsdagseftermiddagen på Länsmuseet i Gävle. Just nu pågår krisberedskapsveckan och evenemanget är en av många som arrangerats i länet.
Krisberedskap med mat i fokus är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Gävleborg, ABF Gästrikebygden, Therese Trädgårdsmat, Växtplats för alla och Omställning Gävle med flera för att öka medvetenheten om att odla själv i krisberedskapssyfte.
Dagen bjöd på föreläsningar och workshops, alla med temat mat och krisberedskap. Bland annat fanns Gertrud Edström på plats för att berätta om skogen som skafferi. Therese Westlén från Bollnäs var på plats för att lära deltagarna hur man på bästa sätt kan ta hand om sina grödor i kristider, bland annat om elförsörjningen försvinner. Rebecka Wikström från Länsstyrelsen Gävleborg berättade om länets livsmedelsstrategi.

Dagen innehöll föreläsningar workshops på Länsmuseet i Gävle. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg
På plats ute på Länsmuseets gård fanns även Växtplats för alla för att visa upp hur mycket grönsaker man behöver odla för att försörja en person under ett helt år.
– Man kan prata ofta om att man ska kunna klara sig en vecka, men vi ville lyfta att man inte bara ska tänka på konserver. Det kan bli lite kortsiktigt. Vi måste börja tänka på hur vi klarar oss i ett mer långsiktigt perspektiv och att maten man odlar själv har ett annat värde, säger Alex Wiberg från Växtplats för alla.
ABF Gästrikebygden höll i programpunkten om hur man kan förbereda sig tillsammans och hur man gör för att komma i gång med sin krisberedskap. Hanna Norling som är verksamhetsutvecklare på ABF är en av dem som tagit initiativet till dagen.
– Vi tror att man möter en kris bättre tillsammans. Om man lär känna sina grannar, jobbar gemensamt så kan man stärka sin beredskap, inte bara med odling utan i andra delar också. Temat mat är både tacksamt och viktigt och mycket av krisberedskapsarbetet går även hand i hand med en hållbar omställning, avslutar Hanna.