Risk för gräsbrand i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

SM i utomhusmatlagning i Gysinge naturreservat

För andra året i rad kan du följa deltävlingen i SM i utomhusmatlagning i Gysinge. Tillsammans med Matvärden och den nationella tävlingsledningen i Skövde, arrangeras en av deltävlingarna i SM i utomhusmatlagning i Gysinge naturreservat den 25 september.

Deltävlingen genomförs söndagen den 25 september, vid Granön i Gysinge naturreservat, cirka 2 kilometer från Gysinge Bruk. SM i utomhusmatlagning är en lagtävling som går ut på att laga en trerätters meny över öppen eld på Muurikka och Trangiakök. Ett lag består av 2-3 deltagare och de har 2,5 timmar på sig. De tävlande komponerar sin meny och får välja fritt utifrån ett råvarubord fyllt med lokala produkter.

SM i utomhusmatlagning vill lyfta intresset för utomhusmatlagning och uteliv samt lokala råvaru- och livsmedelsproducenter och deras produkter.

Gysinge naturreservat

Granön är en tillgänglig del av Gysinge naturreservat och fungerade under Gysinges brukstid som en engelsk park. Många europeiska trädslag planterades i parken, och längs med öns naturstig kan du idag se och läsa mer om träden. Du kan även lyssna, via en QR-kod, på inspelningar om träden.

Stora delar av ursprungliga Gysinge naturreservat ingår idag i intilliggande Färnebofjärdens nationalpark. Sjöar, forsar, våtmarker och skogar bildar här en mosaik av speciella miljöer, och ger reservats- och nationalparksbesökaren oförglömliga upplevelser. De periodiska översvämningarna sätter en stark prägel på området, och är viktiga för älvängar och lövskogar.

Tävlingen

Juryn består av Per Bill, Landshövding, Magnus Lundquist, Gefle Dagblad och Elle Nikishkova, Elles Utemat. De bedömer smak, presentation, komposition, mise en place, hygien, handlag och ekonomi, svinn och användande av naturen. Smak har ett högre omräkningstal. De lägger också vikt på känslan av eld och utomhus. Vid tidsfördröjning sker poängavdrag.

SM i utomhusmatlagning vill lyfta intresset för utomhusmatlagning och uteliv samt lokala råvaru- och livsmedelsproducenter och deras produkter. Arrangeras i samarbete mellan Länsstyrelsen och Föreningen MatVärden. SM finalen blir i Skövde i maj 2023.

Hålltider

10.00 Lag 1 startar
10.20 Lag 2 startar
10.40 Lag 3 startar
11.00 Lag 4 startar
11.20 Lag 5 startar
12.30 Lag 1 servering till jury
12.50 Lag 2 servering till jury
13.10 Lag 3 servering till jury
13.30 Lag 4 servering till jury
13.50 Lag 5 servering till jury
15.00 Prisutdelning och avslut

Fler aktiviteter i området

Samma dag hålls även Gysinge Höstmarknad, vilken alltid lockar många besökare. Här hittar du närområdets lokala delikatesser från duktiga mathantverkare.

Inne i naturum Färnebofjärden kan du denna dag passa på att få dina äpplen sortbestämda. Men också gå en tipspromenad eller varför inte lösa ett mysterium. Se länk nedan.

Hitta hit

Karta och vägbeskrivning finns under relaterad information.

Välkomna!

Kontakt

Jessica Berg, Föreståndare naturum Färnebofjärden

010 225 15 50, jessica.berg@lansstyrelsen.se

Nanna Jan-Ers, Föreningen MatVärden

070 672 63 85 nanna@matvarden.se

Karin Snell, Föreningen Matvärden

076 100 47 51 karin.snell@matvarden.se

Kontakt