Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Imorgon börjar älgjakten

Bild på älg.

På torsdag den 1 september börjar älgjakten i stora delar av Gävleborgs län.

Älgförvaltningsområdena som startar jakten nu är: Norra Hälsingland, Strömsbruk, Ljusdal-Ramsjö, Ljusnan-Voxnan, Öster Ljusnan, Långvind och Ödmården. Jakten får pågå under perioden 1-25 september och 8 oktober - 31 januari.

I älgförvaltningsområdena Hamrångefjärden, Södra Gästrikland och Furuvik börjar jakten den 8 oktober och pågår till och med 31 januari.

I år får det fällas närmare 4 200 älgar, fördelat på 2 400 vuxna och 1 800 kalvar. Det är en mindre tilldelning än tidigare år.

I beräkningen av årets tilldelning har Länsstyrelsen utgått från de senaste årens inventeringsresultat.

– Inventeringsresultatet visar att älgstammen är betydligt lägre i Gävleborg än tidigare uppskattat antal. Vi har sänkt den totala avskjutningen med drygt 1 000 älgar, Elina Eriksson, vilthandläggare, Länsstyrelsen Gävleborg.

Allemansrätten och älgjakt - viktigt att tänka på

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen, även under älgjakten. Allemansrättens grundregel är att visa hänsyn och inte störa eller förstöra. Att med flit hindra, försvåra och störa jakt eller fiske är förbjudet. Skyltar med texten ”Jakt pågår” eller liknande betyder att man ska vara medveten om att jakt pågår och visa hänsyn till jägarna.

För att synas bättre i skogen kan du ha på dig färgglada kläder eller en reflexväst. Tänk på att ge dig till känna om du stöter på jägare i skogen utan att du stör jakten.

kartbild med markerade områdenFörstora bilden

Karta över älgförvaltningsområden i Gävleborgs län

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss