Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen på Mittiamässan 2022

Länsstyrelsens monter under mässan

Under den gångna helgen genomfördes Mittiamässan i Ljusdal för lantbruks- och skogsbranschen. Där visas de senaste modellerna av maskiner upp och verksamma inom berörda branscher kan utbyta erfarenheter, tips och råd.

Under både fredagen och lördagen hängde molnen tunga över mässan och det förutspådda regnovädret på lördagen var ett återkommande samtalsämne. Men trots det vågade sig många människor till mässan och stämningen var god.

Vid Länsstyrelsen Gävleborgs monter kunde besökarna få svar på frågor om bland annat krisstöd till lantbruket, investeringsstöd och rovdjursförvaltning, men även om projekten Greppa näringen och Klimatklivet. Besökarna kunde också fördjupa sig i arbetet med det regionala skogsprogrammet och Gävleborgs livsmedelsstrategi.

– Att möta mässbesökarna och andra utställare tyckte jag var väldigt värdefullt för oss på Länsstyrelsen. En viktig uppgift för oss är att informera om olika möjligheter och stöd och vi fick många bra frågor under de här dagarna, säger Torbjörn Träff, handläggare på Enheten för landsbygd och tillväxt på Länsstyrelsen Gävleborg.

Grön omställning

Peter Nilsson från Högskolan i Gävle (HiG), som samordnar projektet Bioväx, fanns på plats i samma monter som Länsstyrelsen. Bioväx syftar till att öka produktionen av biogas och växtnäring. HiG arbetar i nära samverkan Länsstyrelsen för att sprida kunskap om biogasproduktion till lantbrukare, samt vilka pengar som går att söka för grön omställning.

Stort intresse för antal björnar

Länsstyrelsen informerade också om björnförvaltningen i länet och delade ut provkit för att samla in björnspillning. Genom att samla in björnspillning kan Länsstyrelsen ta reda på hur många björnar som finns i länet.

– Intresset för björnjakten och inventering av björnspillning visade sig vara väldigt stor. Vi delade ut många kit för inventeringen, säger Torbjörn Träff.

Seminarier

Länsstyrelsen höll även ett antal seminarier under mässan som berörde den nya jordbrukspolitiken, investeringsstöd för ökad konkurrenskraft, krisstöd för landbruket, krisberedskap, Klimatklivet, Skogsprogrammet och Livsmedelsstrategin.

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss