Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu ska björnarna räknas

Inventeringen av björn startar på söndag och du kan vara med och hjälpa till.

Provtagnings-kit för björnspillning

Den 21 augusti startar inventeringen av björn och pågår till och med den 31 oktober. Inventeringen utförs genom att frivilliga samlar björnspillning och skickar den på DNA-analys. Inskickade spillningsprover från allmänheten kommer att analyseras i laboratorium och utifrån dessa kan forskarna beräkna hur stor björnstammen är. Inventeringsresultatet blir sedan ett viktigt underlag i den regionala viltförvaltningen och kommer att påverka storleken på kommande års licensjakt efter björn.

Provtagningen

Länsstyrelsen och Svenska Jägareförbundet distribuerar särskilda provtagnings-kit till utvalda utlämningsställen runt om i länet. Varje kit innehåller ett provrör och information om hur provtagningen ska gå till. En lista över länets alla utlämningsställen finns på Länsstyrelsen Gävleborgs webbplats.

Om du hittar björnspillning utan att ha ett kit med dig kan spillningen samlas upp i till exempel en påse och sedan föras över till ett provrör.

Vid de tidigare björnspillningsinventeringarna 2012 och 2017 uppskattades Gävleborgs björnpopulation till 381 respektive 450 individer.

bajs

Björnspillning med spår av lingon

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss