Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kulturspannmål och kulturgrödor

Spannmål i förgrunden som växer med en röd uthusbyggnad i bakgrunden

Svedjeråg

Länsstyrelsen Gävleborg ordnar löpande kurser, seminarier med mera riktat till olika målgrupper. I veckan anordnades en fältvandring för de som ville lära sig mer om kulturspannmål och kulturgrödor.

Fältvandringen tog plats hos Annika Sahlin i Söderala. Ett antal bagare och andra intresserade samlades för att prata och lära om kulturspannmål och -baljväxter.

De olika spannmålssorterna som såtts på gården och som snart är skördemogna är hela 11 sorter: svedjeråg, spelt, svanhallskorn, dalavete, enkorn, nakenhavre, nakenkorn, purpurvete, ölandsvete, jacoby borstvete och emmer. Utöver dessa växer även kulturbaljväxter såsom stor gråärt, rättviksärt och sötlupin.

– Sötlupin anses inte kunna växa norr om Dalävlen, men jag var nyfiken och testade och det funkar faktiskt fint, säger Annika Sahlin.

Alla sorter odlas inte i syfte till försäljning utan det finns mindre ytor till odling av utsäde och odlingsexperiment för baljväxter.

En kvinna står framför en åker och håller i några strån med något typ av sädesslag.

Annika Sahlin

Annika är en av få i landet som odlar kulturspannmål och har hållit på i cirka 10 år. En stor utmaning är tillgången på utsäde, många av de spannmålssorter som länge odlats i Sverige har försvunnit eftersom ingen har odlat dessa på många år. Nu sker dock ett arbete, i bland annat föreningen Allkorn, att föröka de sorter som finns kvar och sprida kunskapen till fler odlare.

Baka med äldre grödor

Anna Bergenudd, bagare från Järvsö Gårdsbageri berättade under dagen om hur hon använder gråärtor och kulturspannmål i sina bakverk och bröd.

Vackert skuret bröd vid gammal vedeldad spis

Anna Bergenudd bjöd på chokladmousse gjord på spad från gråärt, makarons, biskvier och bondkakor med gråärt istället för mandlar, ärtella (nutella gjord på gråärt) och fantastiska bröd bakat på bland annat emmervete.

– Tillsammans med Eldrimner (nationellt centrum för mathantverk) har vi inlett ett projekt för att röra om i konditorsbranschen och få bort artificiella eller miljöskadliga råvaror, säger Anna Bergenudd.

De har försökt hitta svenska råvaror som kan ersätta mandel, vilket gråärt till stor del kan göra med sin nötiga smak. Även ett alternativ till vaniljsocker har hittats i vårbrodd.

Mer motståndskraftiga

Det finns många fördelar med att odla och äta kulturspannmål, bland annat för jordens struktur och uppbyggnad.

– Stråna på kulturspannmål är mycket längre än moderna sädesslag, det betyder även att rötterna går ner djupare där de kan hämta näring och luckra upp jorden. När man sedan skördar lämnas rötterna kvar och återför organiskt material till marken, säger Annika Sahlin.

Hon berättar även att högre strån konkurrerar ut ogräs bättre och minskar svampangreppen. Vissa sorter kan även vara snällare för våra magar. Ett sådant exempel är dalavete som har ett vekare gluten. Det ger såklart andra bakegenskaper än mjöl med mycket gluten, men för proffs är det inga problem. Järvsö bageri tipsar dessutom nybörjare att baka i formar om man ska baka med kulturspannmål, då funkar det bra eftersom brödet inte flyter ut.

Växande sädesslag och ärtskidor

Till vänster: rättviksärt i samsådd med ölandsvete. Till höger: purpurvete.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss