Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen delade ut fanor till Edsbyns gymnastikförening och Bollnäs scoutkår

Människor uppställda för gruppfoto i slottsträdgården i Gävle

Under nationaldagen delade landshövding Per Bill ut fanor till Edsbyns gymnastikförening och Bollnäs scoutkår.

Som ett led i att sprida användandet av den svenska flaggan delar Stiftelsen Sveriges nationaldag varje år ut ett antal fanor till föreningar och organisationer i landet. I år var det Edsbyns gymnastikförening och Bollnäs scoutkårs tur att ta emot fanor från landshövding Per Bill på Gävle slott under nationaldagen.

Det var ett förväntansfullt sällskap som den 6 juni fick komma in på Gävle Slott för att under högtidliga former bli tilldelade fanor. Enligt traditionen är det landshövdingen som överlämnar fanorna till mottagarna under en ceremoni eller i samband med Sveriges nationaldag 6 juni.

Syftet är att sprida användandet av den svenska flaggan och uppmärksamma föreningar och organisationer som gjort viktiga insatser. Det är Stiftelsen Sveriges Nationaldag som varje år delar ut fanor till föreningar och organisationer i hela landet. Fanor delas också ut av Kung Carl XVI Gustaf vid det officiella firandet av nationaldagen på Skansen i Stockholm.

Äldre man talar till scouter i grönskande trädgård.

Landshövding Per Bill passade på att säga några väl valda ord under ceremonins fika i slottsträdgården.

- Vi lever i ett land där vi ibland tar friheten för given. 200 år av fred gör att man lätt glömmer att den friheten inte ska tas förgiven. Det har vi märkt inte minst med det osäkra omvärldsläget. Nu är det viktigare än någonsin att vi försvarar och står upp för Sveriges fri och rättigheter, säger Per Bill i sitt tal till deltagarna.

På frågan när föreningarna tänkt sig använda fanan var det ett samstämmigt svar från både scoutkåren och gymnastikföreningen. Den ska användas så fort det finns något att fira. Både vid högtider, tävlingar och stora läger.

Under ceremonin fick deltagarna även en guidad tur på Gävle slott och ceremonin avslutades i äkta svensk anda med fika.

Kvinna håller svenskfana medans äldre man talar.

Edsbyns gymnastikförening mottar sin fana vad landshövding Per Bill.

Ung kvinna talar till äldre man och håller en svenskfana.

Bollnäs Scoutkår mottog också en fana av landshövdingen.

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss