Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lokala matkreatörer hyllades vid länsmiddag

Det finns en uppsjö av vardagshjältar i Gävleborgs län. Människor som på olika sätt bidrar till att vårt län växer och utvecklas. Vid länsmiddagen på residenset i Gävle den 13 maj ville Landshövding Per Bill därför särskilt uppmärksamma ett tiotal mathantverkare från vårt län som gjort avtryck på hemmaplan.

Länsmiddagen genomförs två gånger per år och är landshövdingens sätt att tacka personer i länet som är verksamma inom bland annat kultur, näringsliv och politik och som har bidragit med det där lilla extra det senaste året.

Med på länsmiddagen denna gång var, förutom representanter från länets kommuner och Region Gävleborg, även ett tiotal mathantverkare från länet som valts ut av landshövding Per Bill tillsammans med föreningen MatVärden.

Carl Jan Granqvist vill förnya landskapsrätterna

Stockholm har blivit utsedd till Europas Gastronomiska Huvudstad 2023. I samband med detta bjöd krögaren Carl Jan Granqvist, från den Gastronomiska Akademien, i början av februari in landets 21 länsstyrelser till att göra ett omtag med Sveriges landskapsrätter.

Syftet är att få Sveriges län att delta med bidrag på en landskapsmeny till det gemensamma initiativet ”Svenska Landskapsrätter” och få fart på den spirande måltidsturismen runt om i landet.

Förhoppningen är även att väcka nya generationers intresse för landskapens betydelser av unika råvaror och måltider till glädje för svensk måltidskultur och landsbygdsutveckling.

MatVärden bjöds in till samarbete

Landshövding Per Bill såg inbjudan från den Gastronomiska Akademien som en möjlighet att stärka måltidsturismen i länet och kontaktade föreningen MatVärden för ett samarbete.

Länsmiddagen på residenset var i år en del av arbetet med att ta fram vårt läns landskapsmeny där inbjudna matgäster fick agera jury som ett steg mot slutresultatet.

Allmänheten har via Bonnier News Local fått bidra med förslag på både råvaror och maträtter som är förknippade med vårt län. Uppgiften till medverkande kockar har varit att skapa rätter på råvaror från Gävleborg som lätt ska gå att återskapa på restauranger men även för den glade hemmakocken.

Middagen var uppbyggd kring de lokala råvaror, drycker, måltidstraditioner, måltidstextiler, glas, porslin och annat som hör till en lustfylld middagsupplevelse i Hälsingland respektive Gästrikland.

Länsråd Veronica Lauritzsen, landshövding Per Bill, Louise Bill och Tom Lauritzsen var på plats för att ta emot gästerna.

– Måltidsturism är ett fantastiskt sätt att uppleva mat knutet till berättelser och kulturarv. Ett sätt att få uppleva en plats och för att förstå den lokala kulturen. Om vi kan bjuda vårt läns turister på detta och samtidigt utveckla näringslivet inom mat och dryck med ett ökat antal arbetstillfällen då har vi en win-win situation, säger landshövding Per Bill.

MatVärden verkar för en hållbar livsmedelsproduktion i Gävleborg och arbetar för att alla som bor i Hälsingland och Gästrikland, eller besöker vår region, ska kunna ta del av den mat och dryck som produceras här.

De olika landskapsrätterna skall lanseras och presenteras regionalt i länet samt vid en nationell presentation i Stockholm på Måltidens Dag, torsdagen den 20 oktober.

Bilden visar mat som tillagas i slottsköket

Maten till länsmiddagen tillagades i slottsköket av utvalda kockar från länet.

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss