Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Återbrukat virke från Järvsö på Kyrkön

Paviljong i trä i en skog

På Kyrköns naturreservat i Järvsö finns rastplatser som utformats av återbrukat virke från Järvsöskogarna. Paviljongen eller rastplatsen byggdes till en arkitekturfestival 2019 och har utformats för att återskapa stillheten, lugnet och känslan av att sitta under en trädkrona med ryggen mot stammen. Den 16 maj klockan 18 inviger landshövding Per Bill och arkitekten Elena Kanevsky paviljongen.

Paviljongen är byggd av återbrukat virke som räddats från en fallfärdig sågverksbyggnad i Hälsingland. Byggnaden har varsamt nedmonterats och materialet har återanvänts till olika projekt. Det virke som blev över har bearbetats för att skapa de tre utomhusmöbler som bildar The 200 Year Pavilion.

– Sågverket byggdes i slutet av 1800-talet med virke från skogen runt omkring Järvsö i Hälsingland. Tidens gång har satt sina spår i materialet och varje märke blir en del av paviljongens historia och nu får den en plats på Kyrkön naturreservat i Järvsö, säger landshövding Per Bill.

Paviljongen är ritad av Elena Kanevsky och Vladimir Ondejcik på White Arkitekter inför Arkitekturfestivalen i Stockholm 2019. Genom traditionellt arkitektoniskt hantverk och computational design skapades en digital modell som visade vilken design som bäst tog vara på virket. 2020 var paviljongen på sommarbesök på Stora torget i Uppsala och året därpå hittade den tillbaka till Järvsö – och skogen där virket en gång i tiden kom ifrån.

– Projektet var en studie i nydanande och cirkulär arkitektur i liten skala. Vi räddade material som annars hade förstörts och skapade små kapell för vila och andrum. Det är fantastiskt att paviljongen har hittat hela vägen tillbaka till Järvsö, säger Elena Kanevsky, arkitekt på White Arkitekter.

Hitta till Kyrköns naturreservat

Naturreservatet ligger 1 kilometer öster om järnvägs- och busstationen i Järvsö. Stigen börjar vid parkeringen, nedanför kyrkan i Järvsö. Invigningen sker längst ute på udden i Kyrköns naturreservat. Se karta i länken nedan.

Programmet för invigningen finns nedan.

Kontakt