Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hedvig Ulfsparres minnesgåva delades ut på Gävle slott

David Englund, Patrik Löfgren och Per Wilhelmsson från föreningen Ockelbo Expo tillsammans med Maria Forsling Jenke och Gästriklandsfondens representanter Anita Wallin Wiberg och Jan Höglund. Med på bild är även landshövdingens koordinator, Sofia Edelbrock.

Styrelsen för Gästriklandsfonden delade den 26 april ut Hedvig Ulfsparres minnesgåva 2022 till Maria Forsling Jenke samt till föreningen Ockelbo Expo för år 2021.

Stipendiet på 20 000 kronor till vardera pristagare delades, i landshövding Per Bills fråvaro, ut av stiftelsens representanter Anita Wallin Wiberg samt Jan Höglund, på Gävle slott.

Styrelsens motivering:

HEDVIG ULFSPARRES MINNESGÅVA 2022

Maria Forsling Jenke arbetar i Hedvig Ulfsparres anda när hon vidareutvecklar den folkliga, textila slöjdens former och uttryck för samtidens behov. Med ett undersökande arbetssätt omsätter Maria Forsling Jenke traditionella knypplings- och broderimönster i nya material för nya funktioner i samhället. Genom att dekonstruera gamla slöjdalster och återanvända materialet visar hon på det textila hantverkets värde och slöjdens roll i vägen mot ett hållbarare samhälle.

HEDVIG ULFSPARRES MINNESGÅVA 2021

Med blick för vardagens kulturarv och det nära förflutna har Föreningen Ockelbo Expo hittat metoderna för att göra lokalhistorien angelägen för en hel bygd.


Anita Wallin Wiberg tillsammans med Maria Forsling Jenke.

Anita Wallin Wiberg tillsammans med Per Wilhelmsson från föreningen Ockelbo Expo.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss