Snöfall i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nya regler för stöd till publik laddinfrastruktur

EU har infört nya regler om stöd till publik laddinfrastruktur som kommer att ge Sverige möjligheter till tät och robust infrastruktur i hela landet. Det kommer att ske genom anbudsförfarande inom Klimatklivet.

Länets aktörer kommer i ett första steg bjudas in till ett digitalt samråd, via Länsstyrelsen webbplats, för att identifiera lämpliga platser där behovet av publik laddinfrastruktur inte är uppfyllt.

Aktörerna på marknaden får sedan lämna anbud om att installera publika laddplatser på de utpekade platserna i länet efter att Länsstyrelsen utlyst detta. Anbuden kommer att ställas mot varandra och de mest kostnadseffektiva kan få stöd.

Förhoppningen kring det nya regelverket är att öka möjligheten att köra elbil och att det i sin tur ska bidra till utsläppsminskningar i en snabbare takt än hittills.

– Det finns ett stort behov av en kraftig utbyggnad av publik laddning i hela länet, det gäller både AC-laddning och DC-laddning. När det gäller AC-laddning för lätta fordon kan vi se en relativt bra täckning inom de största städerna och tätorterna idag. När det kommer till DC laddning ser vi ett större behov generellt, säger Åsa Öberg Eklund, Klimat- och energisamordnare, Länsstyrelsen Gävleborg.

Stort behov av nya laddplatser

Genom förändringen finns det stora möjligheter för aktörer att söka och få stöd för publik laddinfrastruktur, framför allt i de inre delarna av länet.

– Gävleborg är ett genomfartslän för både gods- och persontransporter så behovet av snabbladdning efter E4 och E16 samt väg 50, 83 och 84 är också stort.

Klimatklivet planerar att ta emot anbud mellan 23 maj till 7 juni samt mellan 26 september till 7 oktober.

Samråd om stöd till publik laddinfrastruktur

Övriga åtgärder inom Klimatklivet ansöks mellan 3 till 18 maj samt mellan 23 augusti till 8 september.

Om Klimatklivet på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss