Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tips på utflykter i naturen under påsk

Person som vandrar i skogen.

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i skyddade områden

Det är snart påsk och vårsolen skiner. Vi vill passa på att påminna om att länets naturreservat, kan vara en plats för motion, välmående, aktiviteter eller återhämtning. Naturen är öppen alla dagar i veckan.

Nu har vi fyllt på med ved inför besöken i påsk. I Gävleborgs län finns drygt 200 naturreservat och två nationalparker, det finns gott om plats. Här kan du uppleva trolska skogar, vackert karga kustlandskap, fågelsjöar, utsiktsberg och vildmark.

Påsklov i naturum

Välkommen in i naturum under påsklovsveckorna 15 och 16. Genom naturum får du veta mer om områdets djur, växter, geologi och kulturhistoria. Du kan också få råd och tips om utflyktsmål och vandringar i trakten. Naturum Färnebofjärden ligger i anslutning till Färnebofjärdens nationalpark. Mitt i den fina kulturmiljön i Gysinge Bruk, med den brusande Dalälven tätt intill husknuten, fungerar naturum som en inspirerande port till nationalparken.

Några exempel på vad du kan göra i naturum under loven:

  • Pyssla påsktuppar och blommor av äggkartonger
  • Hitta det gömda ordet i utställningen
  • Gå vår tipspromenad och svara på frågor om våren

Naturum har öppet alla dagar måndag 11 april - söndag 24 april, klockan 11-16.
I länken under Relaterad information kan du hitta mer information om aktiviteterna.

Utflyktstips i påsk

Nedan finns några tips på naturreservat och nationalparkerna i både Hälsingland och Gästrikland. På länsstyrelsens webbplats finns information om länets naturreservat. Se även nedan under relaterad information.

Järvsöholmarna (Järvsö)

På Järvsöholmarna i Ljusnan möter du vidsträckta, flacka betesmarker. Här kan du promenera på stigen längs med älven eller ta en paus och blicka ut över Järvsöbyggdens blånande berg. Järvsöholmarna ligger 4 kilometer söder om Järvsö centrum och består av 110 hektar land och 85 hektar vatten. Den flacka Storholmen utgör egentligen delar av ett delta och är uppbyggd av älvsediment.

Stenoörn (Söderhamn)

Stenöorns naturreservat är en av länets bästa platser för fåglar. Området ligger på den udde som bildas där Söderalaåsen (Ljusnanåsen) möter havet. Åsen utgörs här av en platt och hårt svallad sandrygg med långgrunda stränder. I Stenöorn naturreservat kan du skåda fåglar från fågeltornet. Eller vandra på stigen längs med havet. Strandängarna och fåglarna bjuder på fina naturupplevelser. Under perioden 1 april - 31 augusti beträda naturreservatet, såväl land- som vattenområde, annat än på den i terrängen markerade stigen som leder till fågeltornet.

Färnebofjärdens nationalpark (Gysinge)

Oavsett om du besöker nationalparken för att vandra, fiska, titta på fåglar eller bara för att ta det lugnt kan du räkna med naturupplevelser utöver det vanliga. Färnebofjärdens höga biologiska och estetiska värden gör att denna del av Nedre Dalälven är värd att skydda som nationalpark. Fjärden är unikt sammansatt med ett myller av liv i en mosaik av speciella miljöer. Strandkärr, älvängar, översvämningsmark och gammelskog ger besökare oförglömliga naturupplevelser. Du kan också besöka naturum som ligger i Gysinge vid Färnebofjärdens nationalpark. Se mer information om naturum ovan.

Hamra nationalpark (Hamra)

Hamra nationalpark ligger i ett vågigt urbergslandskap med mjuka berg i nordvästra delen av Gävleborg län. Nationalparken är 1383 hektar stor och består av skog, myr och vattendrag. Hamra nationalpark är mest känd för sin skog. Den äldsta delen av nationalparken är en av få orörda skogar i mellersta Sverige. I gamla och döda träd lever många av urskogens djur och växter. Än är det snö i nationalparken men du kan grilla och promenera runt huvudentrén.

Kyrkön (Järvsö)

Kyrköns naturreservat gör sig bäst på våren, sommar och hösten. Den ligger på en tydlig rullstensås som löper ut i Ljusnan vid Järvsö. Trots att ön sedan länge påverkats av mänsklig aktivitet ger stora delar av reservatet en nästan urskogsartad känsla. Många tallar på ön är mer än 450 år gamla. Längst ute på udden finns bord och bänkar för att vila eller inta din matsäck. Det finns gott om parkeringar vid Järvsö kyrka.

Snäckens (Hudiksvall)

Där Enångersåsen slutar som en udde i havet ligger Snäckens naturreservat. I reservatet kan du promenera på stigarna eller rasta hunden. Eller ta en paus och blicka ut över havet. För att skydda de tunna moss- och lavtäcken som breder ut sig över den steniga marken är stigarna inhägnade. Havet, klapperstensfälten och den tallskogen bjuder på en fin upplevelse. Snäckens naturreservat ligger 5 kilometer söder om Långvinds bruk i Hudiksvalls kommun och omfattar 12 hektar. Det finns gott om parkeringar här.

Fäbods (Hofors)

Fäbods ligger i ett mindre jordbrukslandskap i ett i övrigt skogbeklätt landskap. Ängsmarken är fördelad på ungefär lika delar öppen respektive träd-/buskbärande mark belägen i en sluttning ner mot Fäbodsjön. Fäbods naturreservat ligger 10 kilometer sydost om Torsåker och omfattar 8 hektar med naturlig gräsmark, skog, åkermark och vatten.

Grinduga (Gävle)

Vid Grinduga kan du vandra bakåt i tiden. Ängar, åkerholmar och en fägata är resterna av ett medeltidslandskap. Numera är det också ett inbjudande picknicklandskap. Området är 23 hektar stort och ligger precis öster om Grinduga by, cirka 9 kilometer ostsydost om Gävle.

Testeboåns Delta (Gävle)

Nu myllrar det av liv på den stora strandängen vid Testeboåns mynning efter att området frästs. Den blottade och fuktiga jorden är en attraktiv miljö för många fåglar att söka föda på, bland annat den hotade tofsvipan. I naturreservatet finner du också lövskogar och våtmarker, fint fiske och ett intressant fågelliv. Området ligger 1,5 kilometer nordost om Gävle centrum och omfattar 118 hektar. Det platta deltaområdet är uppbyggt av svämsand som ån fört med sig. I den strandnära våtmarken finns en intressant flora som saknar motsvarighet i övriga delar av länet.

Tips inför ett besök i en nationalpark eller ett naturreservat:

  • Upptäck nya områden. Fundera på om du kan välja ett annat område än det som är allra populärast – ett bra tillfälle att upptäcka nya platser?
  • Olika regler i olika områden. Kolla innan besöket upp vilka regler som gäller i det område du ska besöka. Skyddade områden kan ha speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.
  • Undvik en full parkering. Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är full eller fundera på om du kan cykla eller promenera istället för att ta bilen. En överfull parkering kan både vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal vid en nödsituation.
  • Förbered dig på att kunna sitta utomhus. Det kan vara fullt i raststugan.
  • Planera för hur du ta hand om ditt skräp. Ta med en påse för skräpet och ta med den hem.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss