Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hudiksvalls senaste byggnadsminne: Villa Sundin

Framsidan av huset

I början av februari förklarades Villa Sundin som byggnadsminne i Hudiksvall. Det enda bevarade huset i Sverige ritat av den svenskamerikanska arkitekten Greta Magnusson Grossmann.

Villa Sundin är en privatägd enfamiljsbostad i ett plan byggd 1959 och är beläget i Jakobsberg i centrala Hudiksvall. Mot gatan finns en ganska sluten fasad, mot trädgården öppnar sig stora glasytor och skyddade innerhörn. Interiören är öppen, färgsprakande och har många praktiska funktioner på en ganska liten yta.

Huset är en del av den amerikanska västkustmodernismen som med tiden skulle få stort inflytande världen över. Ett inflytande som kan anas i många vanliga villor i Sverige från 1960-talet och senare. Typiska drag är generösa glasytor, en öppen planlösning och hur man behandlade nivåskillnader, även om det sistnämnda inte märks i Villa Sundin som är belägen på en flack tomt.

– Ett viktigt motiv för byggnadsminnesförklaringen är att uppmärksamma en kvinnlig pionjär bland arkitekter; Greta M Grossman. Ett annat är att huset är ett tidigt exempel på villarkitektur som skulle få stor spridning. Svenska villor från 1950-talet och framåt är oftast inte så radikala som Villa Sundin, men inspiration från västkustmodernismen är ofta tydlig, säger Hans-Erik Hansson, enhetschef för enheten för kulturmiljö, Länsstyrelsen Gävleborg.

Byggnadsminnesförklaring enligt Kulturminneslagen är det starkaste skyddet för kulturhistoriska byggnader och används endast för objekt med synnerligen högt värde och där det finns goda förutsättningar för framtida bevarande. I Villa Sundin är dessa förutsättningar väl uppfyllda.

Husets baksida

Greta M Grossmann - svenskamerikansk pionjär

Det unika med Villa Sundin är det att det är enda bevarade huset i Sverige som är ritat av den svenskamerikanske arkitekten och designern Greta Magnusson Grossmann. Hon var utbildad i Sverige och inledde under 1930-talet en framgångsrik karriär som designer i Stockholm. Efter flytten till USA 1940 byggde hon upp en framgångsrik design- och arkitekturstudio i Los Angeles där hon ritade ett trettiotal byggnader (mest privatvillor), möbler och lampor. (Uppgifterna om hennes produktion varierar). Utmärkande för Greta Magnusson Grossmans hus var också praktiska detaljer i kök, tvättrum och garderober.

Efter pensionering 1966 var hennes namn länge i stort sett bortglömt. På senare tid har hon återigen uppmärksammats genom böcker, utställningar och möbler som nu åter satts i produktion samt nu byggnadsminnesförklaringen av Villa Sundin.

Huset snett bakifrån

Ett rum i huset

Interiören i sann 1960-tals anda

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss