Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så uppmärksammas Internationella funktionshinderdagen i länet

Den 3 december är den dag då FN tillsammans med alla länder i världen uppmärksammar situationen för personer med funktionsnedsättning. Oavsett funktionsförmåga ska alla ha lika rättigheter och möjligheter till att delta i samhällets alla områden. För oss på Länsstyrelsen Gävleborg är det viktigt att bidra till att lyfta de här frågorna.

Sveriges länsstyrelser och Myndigheten för delaktighet uppmärksammar Internationella funktionshinderdagen 3 december 2021 genom att för andra året i rad bjuda in till en nationell samling. Där erbjuds tjänstepersoner som arbetar inom området olika föreläsningar.

- Utöver den nationella samlingen uppmärksammar flera kommuner och föreningar dagen med bland annat föreläsningar och prova-på-dag, säger Kristin Ekström, samordnare funktionshinderpolitiken på Länsstyrelsen Gävleborg.

Prova på-dag och bemötandefrågor

Exempel på aktiviteter som anordnas finns i Söderhamns kommun där dagen uppmärksammas genom inspiration till en aktiv fritid och fysisk aktivitet för alla, till rörelseglädje och en hälsosam livsstil. Träningsinspiratören Ida Johansson, Aron Andersson som är proffs på äventyr och Per Jonsson, längdhoppare och trefaldig Paralympisk deltagare är några av föreläsarna. Det finns också möjlighet att prova på fritidsaktiviteter tillsammans med lokala föreningar.

I Bollnäs föreläser Lars-Göran Wadén om tillgänglighet- och bemötandefrågor. Lika så Christoffer Fernis som är före detta elitskidåkare med flertalet SM-medaljer. När han var 18 år skadade han sig i en bilolycka och bröt nacken. Nu är Christoffer standupkomiker som åker runt och uppträder på klubbar runt om i hela landet.

Se länkar nedan för mer information om programmen i respektive kommun.

Kontakt