• Eldningsförbud i Gävleborgs län

    På grund av den höga brandrisken i skog och mark har Länsstyrelsen Gävleborg, i samråd med länets räddningstjänster, beslutat om eldningsförbud utomhus i hela Gävleborgs län. Eldningsförbudet gäller från och med fredagen den 9 juni klockan 11.00 tills vidare.   Due to the high fire risk in forest and land, the County Administrative Board of Gävleborg, in consultation with the county rescue services, has decided on a fire ban outdoors in the whole of Gävleborg County. The fire ban is valid from Friday, June 9 at 11 am until further notice.

Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Utsläpp av tallbeckolja vid Vallviks Bruk i Söderhamn

En fabrik som ligger vid vattnet. Rök kommer upp ur skorstenar. Fabriken består av flera byggnader.

Vallviks massafabrik i Söderhamn.

Under lördagskvällen den 23 oktober skedde ett utsläpp av tallbeckolja vid massabruket i Vallvik. Huvuddelen av oljan som läckt ut är uppsamlad. Räddningstjänsten har varit på plats och har lagt ut länsar för att stänga in oljan och en mycket liten del befarats ha läckt ut i havet.

Läckan är stoppad men cirka 14000 liter tallbeckolja bedöms ha läckt från en oljecistern. Omkring 10 000 liter återfinns i dammen strax intill fabriken och ytterligare en mängd inom invallningen och på golvet inne på fabriken. Det tyder på att det är cirka 2000 liter som kan ha nått havet och är därmed betydligt mindre än det som inträffade i Sandarne 2011.

Räddningstjänsten har under dagen varit ute med båt för att kartlägga läckaget. Där konstaterades en mindre mängd tallbeckolja i ett stråk på cirka 70 meter från fabriken.

Senare kunde Kustbevakningens flyg konstaterat påslag på ön Grimshararnas västra sida. En så kallad strandbekämpare är skickad till platsen och förväntas anlända under söndagskväll. Arbetet kommer påbörjas under måndagen och Kustbevakningen kan vid behov skicka ytterligare enheter till platsen.

Om tallbeckolja

Tallbeckolja är en restprodukt från pappersindustrin som kan orsaka irritation i både hud och ögon. Den är också klibbig vilket gör den svår att tvätta bort, särskilt på hundar och andra pälsdjur. Det är viktigt att hålla barn och djur borta från oljan. Hundar kan bli sjuka om de försöker att slicka sig rena. Vid kontakt med tallbeckolja kontakta Giftinformationscentralen. För att ta bort tallbeckolja från huden eller i pälsen på djur används med fördel såpa eller diskmedel, då tvål inte är särskilt effektivt.

Om du upptäcker tallbeckolja är det viktigt att du inte försöker sanera och ta bort det själv. Kontakta Söderhamns kommun om du upptäcker tallbeckolja i naturen eller vid din fastighet.

Kontakt