Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Beslutad skyddsjakt efter varg

Gråvarg som tittar snett mot kameran

Länsstyrelsen har idag beslutat om tillstånd till skyddsjakt efter en varg i området kring Korskrogen i Ljusdals kommun. Jakten utförs av jägare utsedda av Länsstyrelsen och får pågå fram till och med den 15 november 2021.

Två ansökningar om skyddsjakt har inkommit gällande varg som återkommande och under lång tid rört sig i området. Boenden vittnar om att vargen söker sig till gårdsplaner, gårdar och närliggande samhällen samt att ett flertal katter saknas i området. Länsstyrelsen har via DNA kunnat bekräfta att individen som rör sig i området ursprungligen kommer från reviret Räken och bedöms inte vara av genetisk vikt.

Länsstyrelsen bedömer att vargen som rört sig i området kring Korskrogen uppvisar ett oönskat beteende då den söker sig till områden där människor ofta vistas. Om vargen får fortsätta att tillvänjas i området finns det stor risk att den kan orsaka allvarlig skada mot människor och tama djur. Skrämsel är en åtgärd som konstateras svår att få till effektivt när det kommer till en varg som har ett liknande rörelsemönster. Boenden har ändå försökt skrämma vargen utan resultat. Länsstyrelsen har gjort bedömningen att det saknas andra lämpliga lösningar och ansökan om skyddsjakt ska därmed beviljas.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss