Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Utsläpp av tallbeckolja vid Stora Ensos pappersbruk i Skutskär

Natten till tisdag 5 oktober skedde ett utsläpp av tallbeckolja vid pappersbruket i Skutskär. Oljan har läckt ut i hamnbassängen och till viss del vidare ut i havet. Räddningstjänsten var på plats under natten och har lagt ut länsar för att stänga in oljan som finns på vattenytan.

Gästrike räddningstjänst följer utvecklingen och gör en analys av läget i en dialog med Stora Enso, Kustbevakningen, Gävle och Älvkarleby kommuner samt länsstyrelserna i Gävleborg och Uppsala.

Kustbevakningens flygplan genomför under tisdagen havsövervakning från luften för att kartera utsläppet och kunna göra en bedömning av oljans spridning. Fram till tisdagseftermiddagen hade endast småstrimmor av olja upptäckts på havsytan och tunna oljeskikt vid länsarna. Men det var fortfarande svårt att avgöra hur mycket olja som kan ha läckt ut i havet. För att kunna bestämma tjockleken på dessa strimmor och skikt måste kartläggningen göras med båt från vattenytan.

Om tallbeckolja

Tallbeckolja är en restprodukt från pappersindustrin som kan orsaka irritation i både hud och ögon. Den är också klibbig vilket gör den svår att tvätta bort, särskilt på hundar och andra pälsdjur. Det är viktigt att hålla barn och djur borta från oljan. Hundar kan bli sjuka om de försöker att slicka sig rena. Vid kontakt med tallbeckolja kontakta Giftinformationscentralen. För att ta bort tallbeckolja från huden eller i pälsen på djur används med fördel såpa eller diskmedel, då tvål inte är särskilt effektivt.

Kontakt