Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Ansök om fana och flagga 2022

Foto: Mostphotos.com
Som ett led i att sprida användandet av svenska flaggan delar Stiftelsen Sveriges nationaldag varje år ut ett antal fanor och flaggor till föreningar och organisationer i landet. Sista ansökningsdag är 1 januari 2022.
Som tidigare år kommer Stiftelsen Sveriges Nationaldag att dela ut fanor på nationaldagen 2022. Styrelsen har tidigare fattat beslut om att antalet utdelade fanor uppgår till 50–70 stycken.
Stiftelsen tog 2020 ett unikt beslut om att, genom länsstyrelser och av Landshövdingarna, dela ut flaggor till sjukhus i varje region.
Från och med 2021 finns en helt ny möjlighet att ansöka om en flagga som varit hissad under en dag på Riksdagshuset.
Fanor till organisationer, föreningar eller motsvarande
Fanorna levereras i kompletta fanpaket. I fanpaketet ingår fanduk 160x100 cm, tvådelad fanstång i vitlackerat trä med beslag i gedigen mässing, ink. gjuten fanspets med Vasakärve.
Mässingsskylt med inskriptionen ”Gåva från Stiftelsen Sveriges Nationaldag den 6 juni 2022” monteras på fanstången.
Flaggor till organisationer, föreningar eller motsvarande
Ett begränsat antal flaggor som varit hissade vardera en dag på riksdagshuset kommer att delas ut till föreningar och organisationer.
Med föreningar och organisationer kommer stiftelsen att kunna jämföra skolor, universitet samt vård- och omsorgsboenden.
Flaggan är 3 meter lång och överlämnas tillsammans med ett diplom med uppgift om vilket datum flaggan varit hissad.
Ansökan
Ansökan görs på särskilt formulär. Ansökan finns att hämta på Stiftelsens hemsida, på Stiftelsens kansli eller hos länsstyrelserna.
Ansökningarna ska vara Stiftelsens kansli tillhanda före den 1 januari 2022.
Ansök via stiftelsen Sveriges Nationaldags webbplats Länk till annan webbplats.
Stiftelsen Sveriges Nationaldag
Stiftelsen Sveriges Nationaldags uppdrag är att främja intresset och respekten för Nationaldagen och svenska flaggan. Bland annat arbetar de för att firandet av Nationaldagen ska öka och bli allt mer populärt.
Huvudmän för stiftelsen är rikets 21 landshövdingar. Riksdagens talman är stiftelsens ordförande.