Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vätgas – framtidens energibärare

Framsidan av Gävle slott

Den 21 september hölls höstens första forskarna på slottet med tema vätgas. Forskare från Högskolan i Gävle och representanter från länets näringsliv diskuterade vätgasens roll i framtiden och presenterade aktuell forskning på området.

Vätgas kommer att bli en allt viktigare komponent och energibärare när samhället ska ställa om till fossilfrihet. Gasens stora fördel ligger i dess flexibilitet, att den kan användas i såväl industriella processer som fordonsbränsle och energilagring.

– Det är tydligt att vätgasen har en viktig roll att spela i omställningen till fossilfrihet och att omställningen behöver gå fort. Därför behövs samverkan mellan offentlighet, forskning och näringsliv för att driva på den omställningen. Gävleborgs län har unika förutsättningar och möjligheter genom vår utvecklingsorienterade industri och goda möjligheter till förnyelsebar energiproduktion, att leda den utvecklingen i Sverige och Europa, säger Christoffer Carstens, enhetschef, Hållbar utveckling vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Samhällsomställning i samverkan

I regionen Gävle-Dala finns Mid Sweden Hydrogen Valley, ett samverkansforum för att driva vätgasfrågorna framåt i samverkan.

– Vätgas är ett mycket spännande område med oerhört stor potential för industriomställningen. Ska utsläppen av koldioxid från den tunga industrin och dess transporter minska, är vätgas det bästa alternativet i dagsläget. Det är en nyckelfråga för länet att vi är snabba och effektiva och går hand i hand för att skapa förutsättningar för produktion och avsättning för vätgas, säger landshövding Per Bill.

Den här omgången av Forskarna på slottet var digital. Deltog gjorde ett hundratal representanter från näringsliv, högskola och offentlig sektor.

I Mid Sweden Hydrogen Valley ingår, förutom Region Gävleborg; Region Dalarna, Länsstyrelsen Gävleborg, Länsstyrelsen Dalarna, Vätgas Sverige, Högskolan i Gävle, Ovako, AB Sandvik Materials Technology, Outokumpu, Gävle hamn, AB Volvo, Mellansvenska handelskammaren, Inlandsbanan, Linde Gas, Vattenfall, Statkraft Hydrogen Sweden AB, NITIU, Svea Vind Offshore och Hitachi ABB Power Grids.

Forskarna på slottet

Högskolan i Gävle, Länsstyrelsen Gävleborg och Region Gävleborg samarbetar sedan många år för att arbetsliv och forskning ska mötas och utvecklas tillsammans. Forskarna på slottet är en mötesplats för utbyte av kunskap, idéer och goda exempel som i sin tur kan skapa samverkan mellan forskning och arbetsliv

De globala målen; nummer 7, 9, 11, 12, 13 och 17

Kontakt