Risk för gräsbrand i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

SM i utomhusmatlagning i Färnebofjärdens nationalpark

Matlagning på en stekhäll

Nu kan du vara med och heja på lagen som tävlar om en finalplats i SM i utomhusmatlagning. Foto Anna Kjellander

Nu kan du följa en deltävling i SM i utomhusmatlagning i Färnebofjärdens nationalpark. Tillsammans med Matvärden och den nationella tävlingsledningen i Skövde, arrangeras en av deltävlingarna i SM i utomhusmatlagning i Färnebofjärdens nationalpark den 26 september.

Den sista av årets fem deltävlingar i SM i utomhusmatlagning genomförs söndagen den 26 september, vid huvudentrén till Färnebofjärdens nationalpark, 3 km från Gysinge Bruk.

– Det är första gången som tävlingen arrangeras i Gävleborg och temat utomhus och lokalproducerad mat är helt rätt i tiden. Det ska bli en rent ut sagt god och härlig dag, säger landshövding Per Bill.

SM i utomhusmatlagning vill lyfta intresset för utomhusmatlagning och uteliv samt lokala råvaru- och livsmedelsproducenter och deras produkter.

– Målet är att lyfta lokal mat på ett roligt och nytt sätt och att tävlingen vänder sig både till amatörer och professionella matlagare, säger Linda Elverstig, koordinator på Matvärden.

Hur går tävlingen till?

Fem lag, bestående av två till tre personer, ska under 2,5 timmar tillaga en 3-rättersmiddag över öppen eld, med muurikka eller trangiakök. De tävlande komponerar sin meny och får välja fritt utifrån en råvarulista där råvarorna kommer från lokala livsmedelsproducenter och anpassas utifrån årstid.

  • Lag 1 startar kl. 11.00, därefter startar ett lag åt gången med 15 minuters mellanrum.
  • Lag 1 serverar sin mat för juryn kl. 13.30, lag 2 kl. 13.45 och så vidare.
  • Det femte och sista laget presenterar alltså sin mat för juryn kl. 14.30.
  • Därefter ska vinnarlaget utses. Det vinnande laget får en plats i finalen av SM i utomhusmatlagning som avgörs i maj 2022 på Billingen Skövde. Läs mer om SM i utomhusmatlagning i länken nedan.

Juryn kommer bestå av landshövding Per Bill, Magnus Lundquist, journalist på Gefle Dagblad och scoutledare med stort intresse för mat & dryck och Stefan"Knutte" Larsson kock, Svenska Kockars Förening Gävle Dalarna. En jury bedömer smak, presentation, komposition, mise en place, hygien, handlag och ekonomi/svinn och användande av naturen. Smak har ett högre omräkningstal. De lägger också vikt på känslan av eld och utomhus.

Välkomna!

Fler aktiviteter i området

Samma dag hålls även Gysinges Höstmarknad kl. 10-15, vilken alltid lockar många besökare. Här hittar du närområdets lokala delikatesser från duktiga mathantverkare. Utanför naturum och vid nationalparkens huvudentré bjuds det på barnaktiviteter.

I Gysinge erbjuds både mat och fika.

Logotyp Matvärden

Kontakt Matvärden

Linda Elverstig
Koordinator Matvärden
070-593 65 32

Kontakt