Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Per Bill inviger Gävle Pride 2021

Nu börjar Gävles kärleksfullaste dagar närma sig. Torsdagen den 12 augusti inleds Gävle Pride och bland de medverkande gästerna finns landshövding Per Bill som ska tala vid den direktsända invigningen från Stortorget i Gävle klockan 12:00.

– För mig symboliserar Pride kärlek och frihet. Frihet att forma sitt eget liv. Alla förtjänar att vara precis hur de vill och alla har rätt att känna stolthet över vem de är - oavsett kön, etnicitet och sexuella läggning. Gävle Pride är också ett bra tillfälle att skaffa sig kunskap om de framsteg som görs som bidrar till folkbildningen i länet men även de utmaningar som finns i delar av världen där utvecklingen tyvärr inte går åt rätt håll, säger landshövding Per Bill.

Ett arbete som behöver fortsätta

Det långsiktiga arbetet med HBTQ-frågorna behöver fortsätta. Några av de tendenser som många upplever i samhället idag, är till exempel inskränkningar på HBTQ-personers rätt att delta i debatten och minskade utrymme för HBTQ-aktivism.

– Att uppmärksamma denna dag är ett viktigt ställningstagande. Mänskliga rättigheter omfattar alla och det är viktigt att vi fortsätter arbetet för acceptans och inkludering och att alla ska få ha friheten att forma sitt liv och älska den de vill. Ytterst handlar det om att värna demokratin och alla människors lika värde, säger Per Bill.

Gävle Pride 2021

Programmet för Gävle Pride 2021 bjuder på en mängd roliga och intressanta programpunkter som går att ta del av, antingen digitalt eller på plats där aktiviteter äger rum.

Notera att Gävle Pride och alla arrangörer följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Därmed kan sittplatser vara begränsade till varje arrangemang.

Mer information finns på Gävle Pride. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om HBTQ

HBTQ är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter. H:et och b:et handlar om sexuell läggning, alltså vem någon har förmågan att bli kär i eller attraherad av. T:et handlar om hur en individ definierar och uttrycker sitt kön. Queer kan röra både sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer.

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss