Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Landshövdingen uppmärksammar Biologiska mångfaldens dag

Solljuset silar genom lövverket i Långängarna.
Den biologiska mångfalden minskar i Sverige och världen. För att sätta fokus på vikten av biologisk mångfald, och som en del i landshövdingestafetten som pågår inom ramen för Friluftslivets år, besöker landshövding Per Bill Långängarnas naturreservat i Sandvikens kommun.
För att öka förståelsen och medvetenheten för ämnesområdet har FN utropat den 22 maj som internationella dagen för biologisk mångfald. I Sandviken uppmärksammas dagen en hel vecka med start den 22 maj. Under veckan besöker landshövding Per Bill tillsammans med sin fru Louise Bill Långängarnas naturreservat för att ta del av det arbete som Naturskyddsföreningen och Gävleborgs Botaniska Sällskap bedriver.
I området har även Länsstyrelsen Gävleborg nyligen färdigställt en gulmarkerad slinga som landshövdingen ska vandra.
– Att vi arbetar målmedvetet för att bevara vår biologiska mångfald är oerhört viktigt. I vårt län har vi prioriterat arbetet med att skydda värdefull natur under flera år. Det är en satsning vi är stolta över och kommer att fortsätta med, säger Per Bill.
Friluftslivets år
2021 är av Naturvårdsverket utnämnt till Friluftslivets år. Inom ramen för det har Göran Enander, landshövding i Uppsala län, utmanat landets landshövdingar att göra olika friluftsaktiviteter. Varje månad under året har ett tema, maj månads tema är Friluftsliv i skyddad natur.
– Jag promenerar ofta och mycket och besöker gärna nya naturområden för att uppleva den mångfald och rikedom vi har i länet. Jag ser mycket fram emot att få se aspfjäder-, trubb- och platt fjädermossa som är några av det här reservatets riktiga pärlor, säger Per Bill.
Vandring i Sandvikens kommun
Det är tredje året i rad som Naturskyddsföreningens skogsgrupp tillsammans med Gävleborgs Botaniska Sällskap arrangerar en naturvandring i Långängarnas naturreservat. I år blir det liksom 2020 en coronaanpassad vandring.
Som komplement till den gulmarkerade slingan som Länsstyrelsen Gävleborg färdigställt snitslar skogsgruppen till intressanta växter intill.
– Det finns mycket att se och uppleva här. Vi hoppas att många kommer att hitta hit, vare sig de bara vill njuta av naturen eller ta del av nya och gamla foton och texter som vi tagit fram, säger Lotta Delin, Naturskyddsföreningen.
Tips till dig som ska besöka skyddad natur
- Inte störa och inte förstöra. Allemansrätten ger alla rätt att vistas i naturen, men under vissa förbehåll. Visa hänsyn mot både djur- och växtliv.
- Upptäck nya områden. Fundera på om du kan välja ett annat område än det som är allra populärast.
- Olika regler i olika områden. Kolla innan besöket upp vilka regler som gäller i det område du ska besöka. Skyddade områden kan ha speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.
- Undvik en full parkering. Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är full eller fundera på om du kan cykla eller promenera istället. En överfull parkering kan både vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningsarbetet vid en nödsituation.
- Planera för hur du ska ta hand om ditt skräp. Ta med en påse för skräpet och ta med den hem.