Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Insatser för skyddade områden

Naturbevakare står i en båt och slänger ut ved på en strand.

Under 2020 satsade vi extra mycket på service i och med den stora ökningen av besök i naturen. Foto Länsstyrelsen Gävleborg

Att vi kan uppleva naturen beror mycket på länsstyrelsernas och andra förvaltares arbete med allt från leder och rastplatser till toaletter och eldstäder. Under 2020 gjordes många insatser för att underlätta friluftslivet i länet bland annat påbörjades ett arbete med nya entréer i Färnebofjärdens nationalpark.

En stor del av åtgärderna var insatser runt stigar och leder. I arbetet ingår att kontrollera, underhålla och röja lederna så att de är ”vandringsbara” och säkra, laga eller lägga nya spänger, renovera eller bygga nya eldstäder, vindskydd, bord och utedass med mera. En stor insats var också att minska trängsel i områdena.

Långsiktigt arbete i hela länet

Arbetet med att underhålla och förnya friluftslivsanordningar och leder pågår hela tiden i länets naturreservat och nationalparker.

- Under 2020 satsade vi extra mycket på service i och med den stora ökningen av besök i naturen. Vi påbörjade också planeringen av den stora satsningen på nya entréer i Färnebofjärdens nationalpark. Vi kommer tjuvstarta i år med att bygga ett par toaletter och en övernattningsstuga samt vindskydd för att testa konceptet. Genomförande av övriga anläggningar är planerade att starta under 2022, säger Rie Stagegaard, chef för enheten skötsel, Länsstyrelsen Gävleborg.

Länsstyrelsen hade en sommarkampanj på sociala medier med tips om utflyktsmål eller aktiviteter och kommer fortsätta med det i år också.

Viktigt med kunskap när fler besöker naturen

Att besöken ökat i naturreservaten märks på större åtgång av ved och fler bilar på parkeringsplatserna. Att sprida kunskap och information är extra viktigt när fler vana och ovana besöker naturen.

- När besökare lämnar området ska det inte synas att någon har varit där. I år ser vi att det är extra viktigt att sprida budskap om att parkera rätt, att ta hand om sitt skräp, att sprida ut oss och upptäcka områden med lägre besökstryck samt att hålla avstånd även utomhus, avslutar Rie Stagegaard.

Tips inför ett besök i ett skyddat område

Kolla upp området innan ditt besök. Då kan du få information om besökstrycket och kanske välja en annan tid eller dag för ditt besök för att undvika trängsel.

Upptäck nya områden. Fundera på om du kan välja ett annat område än det som är allra populärast – ett bra tillfälle att upptäcka nya platser?
• Olika regler i olika områden. Kolla innan besöket upp vilka regler som gäller i det område du ska besöka. Skyddade områden kan ha speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.
Undvik en full parkering. Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är full eller fundera på om du kan cykla eller promenera istället för att ta bilen. En överfull parkering kan både vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal vid en nödsituation.
Förbered dig på att kunna sitta utomhus. Det kan vara fullt i raststugan.
Planera för hur du ska ta hand om ditt skräp. Ta med en påse för skräpet och ta med den hem.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss